Γιατί η Apple «ξεκλείδωσε» τη γλώσσα προγραμματισμού Swift

Γιατί η Apple «ξεκλείδωσε» τη γλώσσα προγραμματισμού Swift
Apple senior vice president for software engineering Craig Federighi speaks at the Worldwide Developers Conference in San Francisco, California June 8, 2015. REUTERS/Robert Galbraith - RTX1FOOX

Για πρώτη φορά η Apple δίνει ελεύθερο τον κώδικά της στους προγραμματιστές όλου του κόσμου.

Η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει πλέον ανοιχτή τη γλώσσα προγραμματισμού για τη δημιουργία εφαρμογών Swift, το οποίο σημαίνει ότι ο κάθε προγραμματιστής από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου θα μπορούσε να κατεβάσει τον πηγαίο κώδικα του Swift και να κάνει αλλαγές σε αυτό.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση για μια εταιρεία που είναι εμφανώς μυστικοπαθείς και προστατευτική με την τεχνολογία της.

Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κρεγκ Φεντερίγκι σημείωσε ότι την ευθύνη έχει η «The Next Web», μια τεχνολογική εταιρεία που επικεντρώνεται στα μέσα ενημέρωσης, ενώ προσέθεσε ότι «Όταν μάθετε τη χρήση του Swift θα μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Από το να φτιάχνετε εφαρμογές για κινητά μέχρι και να αναπτύξετε το Cloud».

Ο ίδιος τόνισε ότι το εν λόγω «ξεκλείδωμα» της Apple θα βοηθούσε με πολλούς τρόπους τους χρήστες, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι ακόμη και εάν ένα Πανεπιστήμιο θελήσει να αναθεωρήσει τον πυρήνα προγράμματος σπουδών και να ξεκινήσει τη διδασκαλία του προγραμματισμού Swift θα είναι σε θέση πλέον να το κάνει.

Μάλιστα, ο CEO της εταιρείας Στιβ Τζομπς, είχε υποσχεθεί ότι θα ξεκλείδωνε το πρωτόκολλο του Facetime σε όλα τα προϊόντα της Apple, όμως τελικώς αυτό δε συνέβη ποτέ.