Γιατί η AT&T δίνει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την Time Warner

Γιατί η AT&T δίνει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την Time Warner
Photo:

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ θέλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτό που ονομάζουμε «το μέλλον των media».

Περισσότερα από 80 δισ. δολάρια συμφώνησε να δώσει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ AT&T, για την εξαγορά της εταιρείας μέσων ενημέρωσης Time Warner.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία που αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο κολοσσό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. To τίμημα των 80 δισ. δολαρίων, που ήδη αναλυτές κρίνουν ως πολύ υψηλό, μεταφράζεται σε τιμή 105 – 110 δολάρια ανα μετοχή της Time. Ο όμιλος της Time Warner περιλαμβάνει την HBO, την Hulu, το CNN, τη ΤΝΤ και τη Warner Bros Entertainment.

To deal περιλαμβάνει ένα μείγμα από μετρητά, μετοχές και είναι ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Η λογική πίσω από την πρόταση της AT&T, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, είναι ότι πλέον ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι αρκετός για την ανάπτυξη της εταιρείας. Είναι ενδεικτικό ότι το κομμάτι της κινητής της AT&T, το οποίο αποφέρει μεγάλο μέρος των εσόδων της εταιρείας, δέχεται μεγάλη πίεση λόγω του πολέμου τιμών από εταιρείες όπως η T- Mobile και η Sprint.

Επίσης η λογική πίσω από μια τέτοια συμφωνία είναι ο τρόπος που τα κινητά αλλάζουν τη ζωή μας. Η AT&T πιστεύει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί και να παράξει περιεχόμενο. Τι καλύτερο από το να αποκτήσει την Time Warner και να προλάβει τους βασικούς της ανταγωνιστές; Στην εποχή που εφαρμογές σαν το Snapchat έχουν εκατ. χρήστες, ξοδεύουμε πολύ περισσότερο χρόνο στο κινητό μας να παρακολουθούμε media παρά να τα παράγουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για την AT&T το να αποκτήσει τα δικαιώματα ακόμα και σειρών όπως το Game of Thrones ή το «Τhe Big Bang Theory» αυξάνει αυτόματα την επιρροή της σε αυτό που ονομάζουμε το «μέλλον των media».

Αντίστοιχα η απάντηση στην ερώτηση γιατί να πουληθεί η Time Warner είναι απλή: Δισ. δολάρια. Είναι κοινό μυστικό για τους αναλυτές ότι ο CEO της Warner, Jeff Bewkes, ετοίμαζε την εταιρεία εδώ και καιρό για πώληση.

Η εξαγορά είναι σίγουρο ότι θα μπει στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, που έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για τέτοιες συμφωνίες, σχολιάζουν αναλυτές της Wall Street Journal.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως έχει δηλώσει ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία.