Γιατί η Dell συνδέει την υβριδική εργασία με τις πιθανότητες προαγωγής του προσωπικού

Γιατί η Dell συνδέει την υβριδική εργασία με τις πιθανότητες προαγωγής του προσωπικού
France, Saint-Georges de Montaigu, 2022-12-14. Teleworking is recommended in some regions such as Ile de France because of the snow and ice. A woman works on a computer screen from the living room of her home. Illustration of teleworking. Photography by Mathieu Thomasset / Hans Lucas. France, Saint-Georges de Montaigu, 2022-12-14. Le teletravail est recommande dans certaines regions comme l ile de France en raison de la neige et du verglas. Une femme travaille sur un ecran d ordinateur depuis le salon de son domicile. Illustration teletravail. Photographie de Mathieu Thomasset / Hans Lucas. (Photo by Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία μοιράστηκε μια νέα πολιτική υβριδικής εργασίας με τους υπαλλήλους που θα απαιτεί από τους υβριδικούς υπαλλήλους να εργάζονται τουλάχιστον 39 ημέρες ανά τρίμηνο στο γραφείο.

Του Paolo Confino

Οι πλήρως απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν αποκτήσει τον τελευταίο καιρό την αίσθηση ότι οι προαγωγές και οι σοβαρές αναθέσεις έργων περνούν πλάι τους. Τώρα η Dell είναι η τελευταία εταιρεία που κάνει ξεκάθαρη τη θέση της: Εάν οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι στην εταιρεία θέλουν να μεταφερθούν σε μια νέα θέση ή να προαχθούν, θα πρέπει να γίνουν υβριδικοί υπάλληλοι και να αρχίσουν να έρχονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν αρχικά στο Business Insider.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Dell θέσπισε μια νέα πολιτική που επαναταξινόμησε όλους τους υπαλλήλους της σε μία από τις δύο κατηγορίες – σε υβριδικούς ή απομακρυσμένους εργαζομένους. Όσοι ανήκουν στην κατηγορία των υβριδικών είναι ήδη υποχρεωμένοι να εργάζονται σε καθορισμένο γραφείο τουλάχιστον 39 ημέρες το τρίμηνο. Δεδομένου ότι υπάρχουν 62-64 εργάσιμες ημέρες το τρίμηνο, η απαίτηση κατά μέσο όρο είναι για περίπου τρεις ημέρες την εβδομάδα. Οι απομακρυσμένοι υπάλληλοι, όπως υποδηλώνει το όνομα, επιτρέπεται να εργάζονται εξ αποστάσεως το 100% του χρόνου.

Ωστόσο, αυτή η ελευθερία έρχεται με μια υποσημείωση, όπως εξηγεί ένα ενημερωτικό κείμενο που κυκλοφόρησε από την εταιρεία.

«Για τα απομακρυσμένα μέλη της ομάδας, είναι σημαντικό να κατανοήσουν τις λεπτομέρειες: Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για νέους ρόλους στην εταιρεία, θα απαιτήσει από ένα μέλος της ομάδας να επαναταξινομηθεί ως υβριδικό».

Ένα στέλεχος της Dell που εργάζεται εξ αποστάσεως υπολόγισε ότι περίπου το 10% έως 15% κάθε ομάδας είναι εξ αποστάσεως, σύμφωνα με το Business Insider. «Η Dell νοιαζόταν για το έργο, όχι για την τοποθεσία», είπαν στο δημοσίευμα.

Ένας εκπρόσωπος της Dell παραδέχθηκε ότι η εταιρεία μοιράστηκε μια νέα πολιτική υβριδικής εργασίας με τους υπαλλήλους που θα απαιτεί από τους υβριδικούς υπαλλήλους να εργάζονται τουλάχιστον 39 ημέρες ανά τρίμηνο στο γραφείο. «Στη σημερινή παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση, πιστεύουμε ότι οι διαπροσωπικές συνδέσεις σε συνδυασμό με μια ευέλικτη προσέγγιση είναι κρίσιμες για την προώθηση της καινοτομίας και της διαφοροποίησης αξίας», είπε ένας εκπρόσωπος στο Fortune.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει μια ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές προαγωγής εξ αποστάσεως εργαζομένων.

Η κίνηση αυτή είναι η πιο πρόσφατη στην αλλαγή στάσης του κλάδου της τεχνολογίας απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Google, η Meta και η Amazon άλλαξαν όλες τις πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας για να απαιτήσουν από τους υπαλλήλους να έρχονται στο γραφείο το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Η απόφαση της Dell, ωστόσο, ορίζει πρόσθετες διατάξεις σχετικά με το τι μπορούν να περιμένουν οι απομακρυσμένοι υπάλληλοι αναφορικά με την πρόοδο της σταδιοδρομίας τους στην εταιρεία.

Η νέα πολιτική της Dell είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη επειδή η εταιρεία είχε υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εργασία στο παρελθόν. Το 2022, η Dell δημοσίευσε μια ανάρτηση ιστολογίου εκθειάζοντας τα οφέλη της υβριδικής εργασίας. Έθετε ως στόχο «το 60% του εργατικού δυναμικού μας… να εργάζεται εξ αποστάσεως κάθε μέρα». Η ανάρτηση εξηγούσε επίσης ότι η εταιρεία θεωρούσε την υβριδική εργασία ως κρίσιμο στοιχείο προσέλκυσης ταλέντων. «Η επιχειρηματική λογική υπέρ της υβριδικής εργασίας βασίζεται όχι μόνο σε όρους παραγωγικότητας, αλλά και στην προσέλκυση ταλέντων», αναφέρεται.

Φαίνεται τώρα ότι η Dell κάνει μια διάκριση μεταξύ υβριδικών εργαζομένων, που εργάζονται εξ αποστάσεως ορισμένες αλλά όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας, και εκείνων που είναι πλήρως απομακρυσμένοι.

Από τη διάδοση της εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα, οι ειδικοί σταδιοδρομίας έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην καριέρα ενός υπαλλήλου το να μην έρχεται στο γραφείο. Μια μελέτη του Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι το 2023, οι εργαζόμενοι στο γραφείο ή οι υβριδικοί εργαζόμενοι λάμβαναν προαγωγές στο 5,6% των περιπτώσεων, ενώ όσοι εργάζονταν αποκλειστικά εξ αποστάσεως λάμβαναν προαγωγές στο 3,9% των περιπτώσεων. Ειδικά οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να δυσκολευτούν με την εργασία εξ αποστάσεως, επειδή λαμβάνουν λιγότερη εκπαίδευση στην εργασία και λιγότερη άτυπη εκμάθηση που προκύπτει με τις παρατηρήσεις των πιο έμπειρων συναδέλφων. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι επίσης ίσως λάβουν λιγότερη καθοδήγηση, επειδή μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους μάνατζερ να παρέχουν κρίσιμα αλλά εποικοδομητικά σχόλια μέσω του Zoom.

Κάποιοι αποδίδουν τη συγκεκριμένη πρακτική σε αυτό που είναι γνωστό ως μεροληψία εγγύτητας – στην ιδέα ότι τα ανώτερα στελέχη προτιμούν να συνεργάζονται με άτομα που βρίσκονται ήδη γύρω τους. Αυτοί οι άνθρωποι που τυχαίνει να είναι πιο κοντά στους κορυφαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε μια εταιρεία ανταμείβονται με καλύτερες αναθέσεις έργων και εν τέλει προαγωγές. Όμως, δεδομένου ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι δεν αποτελούν μέρος μιας νομικά προστατευμένης τάξης ανθρώπων, όπως οι εργαζόμενοι μιας συγκεκριμένης εθνότητας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, δεν υπάρχουν πολλά που να μπορούν να κάνουν εάν πιστεύουν ότι είναι θύματα μεροληψίας εγγύτητας.

Έρευνες καταδεικνύουν τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης συνεργασίας και της οικοδόμησης ομάδας. Ωστόσο, τα οφέλη για την παραγωγικότητα από την εργασία στο γραφείο – που είναι συχνά ο λόγος που επικαλούνται τα ανώτερα στελέχη για την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο – δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα στην εργασία στο γραφείο – όπως η αυξημένη εξοικείωση με τους συναδέλφους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το να ξοδεύετε χρόνο πρόσωπο-με-πρόσωπο μπορεί να αυξήσει τη συνεργασία και σε υβριδικά περιβάλλοντα, επειδή οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δημιουργήσει σχέσεις στον πραγματικό κόσμο που μπορούν να μεταφερθούν στον ψηφιακό κόσμο. Οι ερευνητές έχουν επίσης αποδείξει ότι μια διαδικασία in-person ενσωμάτωσης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση νέων εργαζομένων στην εταιρεία.

Τα καλά νέα για όσους θέλουν να εργάζονται εξ αποστάσεως είναι ότι μπορούν ακόμα να το κάνουν τουλάχιστον μερικές ημέρες την εβδομάδα – μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα προάγονται πιο γρήγορα από αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ένα υβριδικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com