Το ΑΙ καταλύτης στο χάσμα των φύλων στον χώρο εργασίας

Το ΑΙ καταλύτης στο χάσμα των φύλων στον χώρο εργασίας
pexels Photo: pixabay.com
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη διαταράσσει τις ροές εργασίας και απαιτεί μετασχηματισμό σε όλη την οργάνωση, οι γυναίκες έχουν μια ευκαιρία για μια φορά στην καριέρα τους να αποκτήσουν ισότιμη βάση.

Μέχρι πρόσφατα, οι άνδρες που ονομάζονταν John ξεπερνούσαν αριθμητικά όλες τις γυναίκες στη C-suite. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι …John. Μελέτη του IBMInstituteforBusinessValueWomeninLeadership2023 διαπίστωσε ότι μόνο το 12% των θέσεων C-suite σε επίπεδο συμβουλίων κατέχουν γυναίκες. Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των γυναικών ηγετών συρρικνώνεται.

Μόνο το 14% των ανώτερων αντιπρόεδρων, το 16% του αντιπρόεδρου ή του διευθυντή και το 19% των θέσεων ανώτερων διευθυντικών στελεχών κατέχουν γυναίκες. Μάλιστα αυτά τα στοιχεία είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2019.

Αυτό είναι κακό για το μέλλον της διαφορετικότητας των φύλων — και κακό για τις επιχειρήσεις, αναφέρει το IBMInstitute. Οι οργανισμοί που επισήμως δίνουν προτεραιότητα στη μετακίνηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις βλέπουν υψηλότερη αύξηση εσόδων—19% υψηλότερη. Έχουν επίσης μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο εργατικό τους δυναμικό και αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά διατήρησης εργαζομένων.

Γιατί επιμένει όμως το χάσμα μεταξύ των φύλων; Αυτή η πανάρχαια ερώτηση έχει αποκτήσει μια νέα αίσθηση επείγοντος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η έρευνά του IBMInstitute(https://www.ibm.com/downloads/cas/AJMYKNQA) δείχνει ότι πολλές από τις περιπτώσεις πρώιμης χρήσης αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας επικεντρώνονται σε λειτουργίες που ιστορικά κυριαρχούνται από γυναίκες, όπως το μάρκετινγκ και η εξυπηρέτηση πελατών. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη διαταράσσει τις ροές εργασίας και απαιτεί μετασχηματισμό σε όλη την οργάνωση, οι γυναίκες έχουν μια ευκαιρία για μια φορά στην καριέρα τους να αποκτήσουν ισότιμη βάση.

Διακρίνοντας τους εαυτούς τους ως παράγοντες αλλαγής και αγκαλιάζοντας τα σύνολα δεξιοτήτων, οι γυναίκες μπορούν όχι μόνο να ανέλθουν σε θέσεις εξουσίας – αλλά και να βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό των ηγετικών ρόλων του μέλλοντος. Από την άλλη πλευρά, εάν οι γυναίκες δεν αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σήμερα, μπορεί να υπάρχουν ακόμη λιγότερες στην ηγετική γραμμή αύριο.

Ποιο δρόμο ακολουθούν οι περισσότερες γυναίκες; Σύμφωνα με την έρευνα -πραγματοποιήθηκε σε περίπου 200 στελέχη άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ στα τέλη του 2023 και η ερώτηση ήταν πώς η εταιρεία τους υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη, πώς το χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή και πώς αναμένουν ότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει την παραγωγικότητά τους, την ασφάλεια της εργασίας και την σταδιοδρομία του- σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που συμμετείχαν (46%) ανησυχούν ότι το ΑΙ θα τις αντικαταστήσει. Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι μόλις 37%.

Αυτό είναι εντυπωσιακό. Αν και οι γυναίκες μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη στις πρώτες επιχειρηματικές λειτουργίες που υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρει η έρευνα, δεν το βλέπουν αυτό ως πλεονέκτημα. Πολλοί βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως κάτι που τους συμβαίνει, όχι ένα εργαλείο που λειτουργεί για αυτούς.

Αυτό πρέπει να αλλάξει αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Όπως οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να είναι πρωτοπόροι. Μπορούν να χειριστούν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη με υπευθυνότητα, αλλά δυναμικά, αναλαμβάνοντας δράση, οι γυναίκες μπορούν να καταπολεμήσουν την ανισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας, να προωθηθούν στην ηγεσία και να ανοίξουν το δρόμο για όσους ανεβαίνουν τη σκάλα μετά από αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: