Γιατί η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες για τους κινδύνους ESG – Οι διαφορές με τη Fed

Γιατί η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες για τους κινδύνους ESG – Οι διαφορές με τη Fed
A man shelters from the rain under an umbrella as he walks past the Euro currency sign in front of the former European Central Bank (ECB) building in Frankfurt am Main, western Germany, on July 27, 2023 ahead of thr ECB's monthly announcement on eurozone monetary policy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Ένα από τα πιο πρόσφατα σημάδια ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών προειδοποιεί ότι οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι στην περιοχή μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίσουν να επιβάλλουν κανόνες ESG που η Wall Street αγνοεί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιέζει τις τράπεζες να λάβουν υπόψη περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για επισφάλειες, και θέτει νέα πρότυπα αναφοράς ESG.

Αναζητώντας στοιχεία για να αποδείξουν την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αυτούς τους “αναδυόμενους κινδύνους“, η ΕΚΤ εξετάζει ζητήματα όπως οι εκπομπές άνθρακα των πελατών και το αυξανόμενο κόστος που σχετίζεται με τη χρήση φυσικών πόρων. Αυτή η προσπάθεια ακολουθεί την αναθεώρηση του 2023 που έδειξε ότι η πλειοψηφία των τραπεζών στην περιοχή δεν είναι προετοιμασμένη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο πρόσφατα σημάδια ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη των ΗΠΑ. Στην ΕΕ, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, περισσότερους κανόνες διαφάνειας και πιθανή προστασία του κλίματος, ενώ στις ΗΠΑ οι κανονισμοί ESG αντιτίθενται από τους Ρεπουμπλικανούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Denisa Avermaete από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι οι απαιτήσεις ασφαλείας ESG είναι περιορισμένες στην Ευρώπη.

Η ομοσπονδία εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να πρέπει να προβλέψουν χρηματοοικονομικά αποθέματα για κινδύνους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν πριν υπάρξουν σαφείς ρυθμιστικές οδηγίες.

Στην Ευρώπη, οι τράπεζες υστερούν στις αντιλήψεις των επενδυτών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Ορισμένες έχουν αξιολογηθεί χαμηλότερα από τις τράπεζες των ΗΠΑ, κάτι που ενισχύει την προσοχή στον κίνδυνο της ανταγωνιστικότητας.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η Fed δεν είναι «χορηγός πολιτικής για το κλίμα». Οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να παράσχουν επίσημη ανατροφοδότηση σχετικά με ένα βασικό στοιχείο των προσπαθειών της ΕΕ να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς ESG. Ο κλάδος έχει προθεσμία έως τις 18 Απριλίου για να ανταποκριθεί σε μια διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: