Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα επενδυτικό σοκ

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα επενδυτικό σοκ

Στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί, οι ειδικοί μιλάνε για το τι πρέπει να αλλάξει, ώστε να προσελκύσουμε επιτέλους επενδύσεις.

Επενδύσεις και «κόκκινα» δάνεια μπορούν να αποτελέσουν τους μεγάλους καταλύτες για το 2016 επιταχύνοντας την επιστροφή της οικονομίας καταρχήν σε συνθήκες κανονικότητας και κατόπιν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Εφτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης, που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου βύθιση του ΑΕΠ κατά -26%, η χώρα δεν χρειάζεται απλά επενδύσεις αλλά ένα πραγματικό επενδυτικό σοκ! Όπως εκτιμούν αναλυτές, μετά την βύθιση των επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στη χώρα επενδύσεις άνω των 100 δισ. ευρώ προκειμένου η παραγωγική βάση να επανέλθει στο επίπεδο του 2007! Αντίστοιχα τα «κόκκινα» δάνεια, που πλέον ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, μπορεί να αποδειχθεί ότι κρύβουν και μικρούς θησαυρούς. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές εκατοντάδες υπερχρεωμένες σήμερα επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία αν τις αναλάβουν νέοι επενδυτές, οι οποίοι θα εισφέρουν τεχνογνωσία και νέα κεφάλαια με αντάλλαγμα μια σημαντική απομείωση του τραπεζικού δανεισμού. Έτσι πάρα πολλές επιχειρήσεις, που σήμερα φυτοζωούν υπό το βάρος των τραπεζικών υποχρεώσεων και της κακοδιαχείρισης, θα μπορούσαν να επανέλθουν δυναμικά στο επιχειρηματικό προσκήνιο.

Δείτε στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί με την εφημερίδα Επένδυση αυτό το Σάββατο, τι λένε οι ειδικοί για τις επενδύσεις, τι αναφέρουν οι φορείς και ποιοι επενδύουν ήδη στη χώρα μας σε τομείς όπως ο τουρισμός.