Γιατί οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον τα κρυπτονομίσματα ως ένα καλό εργαλείο δημιουργίας πλούτου

Γιατί οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον τα κρυπτονομίσματα ως ένα καλό εργαλείο δημιουργίας πλούτου
epa06382936 (FILE) - A visitor holds a Bitcoin (virtual currency) souvenir coin, during a webinar by Russian businessman, Orthodox activist and founder the Crypto exchange CryptoSterlingClub Alisa, German Sterligov at the main office of CryptoSterlingClub Alisa in Moscow, Russia, 29 August 2017 (reissued 11 December 2017). Reports on 11 December 2017 state Cboe Global Markets that late 10 December 2017 launched Bitcoin futures, also called derivates, saw the futures soar more than 20 per cent following their debut on 11 December. The rapid rise of more than 20 per cent twice forced a halt to trading on Bitcoin futures.. EPA/MAXIM SHIPENKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Alicia Adamczyk

Τα κρυπτονομίσματα χάνουν μέρος της ελκυστικότητάς τους ως μακροπρόθεσμο περιουσιακό στοιχείο που δημιουργεί πλούτο.

Αυτό προκύπτει από τη 10η ετήσια έρευνα της Bankrate σχετικά με τις αγαπημένες μακροπρόθεσμες επενδύσεις των Αμερικανών για την οικοδόμηση πλούτου. Μόλις το 6% των 1.025 ερωτηθέντων της έρευνας επέλεξε το crypto ως την κορυφαία μακροπρόθεσμη επένδυση, από 9% το 2021.

Ήταν η λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των επιλογών που δόθηκαν, οι οποίες περιελάμβαναν ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

«Όταν οι τιμές ανέβαιναν, η προτίμηση και οι απόψεις για τα κρυπτονομίσματα ήταν πολύ πιο θετικές», λέει ο Greg McBride, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του Bankrate.com. «Τώρα που οι τιμές πέφτουν, αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί, ακόμη και για τους νεότερους επενδυτές».

Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές των περισσότερων νομισμάτων να καταρρέουν και μεγάλους παίκτες να χρεοκοπούν.

Προς τι λοιπόν στρέφονται οι επενδυτές; Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ακίνητα ήταν η κορυφαία απάντηση στη φετινή έρευνα της Bankrate, με το 29% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι είναι ο προτιμώμενος τρόπος για να επενδύσει χρήματα που δεν θα χρειαστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αγορά ενός πραγματικού σπιτιού, ή την επένδυση σε REIT ή άλλο αμοιβαίο κεφάλαιο, λέει ο McBride.

Τα ακίνητα ήταν η κορυφαία απάντηση για τους επενδυτές τα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Bankrate. Είναι ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους millennials, με το 33% να τα επιλέγει ως την κορυφαία επενδυτική επιλογή τους. Ο McBride δεν βλέπει αυτό να αλλάζει σύντομα, δεδομένου ότι οι millennials βρίσκονται στην καλύτερη ηλικία για την αγορά κατοικίας και ότι η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή τα τελευταία χρόνια.

«Το ερώτημα που έχει τεθεί είναι: ‘Βρισκόμαστε μπροστά σε μια φούσκα ακινήτων;’», λέει ο McBride. «Τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα χρόνια».

Η χρηματιστηριακή αγορά, παρά την αστάθειά της, εξακολουθεί επίσης να αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους επενδυτές που επιθυμούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμο πλούτο. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, το 26%, επέλεξε τις μετοχές ως κορυφαία επιλογή, από 16% πέρυσι.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, δεδομένου ότι η αγορά έχει υποχωρήσει τόσο πολύ σε σύγκριση με πέρυσι, ο McBride λέει ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι λιγότερο τρομαγμένοι, δεδομένου ότι μόλις είδαν την ανάκαμψη της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2020.

«Στο παρελθόν, οι επενδυτές είχαν την τάση να ανταποκρίνονται περισσότερο στη μεταβλητότητα», λέει. «Το 2022 έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ανωμαλία, αλλά μια καλή ανωμαλία».

Τα μετρητά ήταν η τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή, με το 17% των επενδυτών να τα επιλέγει ως την καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση, από 25% στην περσινή έρευνα.