Γιατί οι επενδυτές σε εταιρείες τεχνολογίας δεν μπορούν να γλιτώσουν από αυτή τη βίαιη πτώση της αγοράς

Γιατί οι επενδυτές σε εταιρείες τεχνολογίας δεν μπορούν να γλιτώσουν από αυτή τη βίαιη πτώση της αγοράς
A view of american flags at New York Stock Exhange during the coronavirus pandemic on May 20, 2020 in Wall Street, New York City. COVID-19 has spread to most countries around the world, claiming over 316,000 lives with over 4.8 million infections reported. (Market Watch)— Dow, S&P 500 weakness belie positive NYSE market breadth. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πικρή αλήθεια που κρύβει η εικόνα ξεπουλήματος ακόμη και του πιο "βαριού" χαρτιού της τεχνολογίας.

του Jacob Carpenter

Αν υπήρχε ένας κλάδος της τεχνολογίας που φαινόταν ότι θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση της αγοράς αυτόν τον μήνα, αυτός ήταν οι ημιαγωγοί.

Οι εταιρείες τσιπ προέρχονται από ένα εξαιρετικό τρίμηνο, με τις Nvidia, Intel, AMD, Qualcomm και Broadcom να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα και τα κέρδη τους. Τα κέρδη των ημιαγωγών είναι ουρανοκατέβατα, καθώς οι προγραμματιστές και οι κατασκευαστές επωφελούνται από τις ελλείψεις προσφοράς που προκλήθηκαν από τον COVID και την ισχυρή ζήτηση για ηλεκτρονικά προϊόντα. Οι καθιερωμένες εταιρείες με σταθερούς ισολογισμούς κυριαρχούν στο τοπίο, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους επενδυτές που είναι κουρασμένοι από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Αλλά ακόμη και οι κατασκευαστές τσιπ αισθάνονται την πίεση αυτής της ξαφνικής πτωτικής αγοράς. Ο SOXX, ο σταθμισμένος με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς δείκτης της BlackRock για 30 αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών, έχει υποχωρήσει κατά 27% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον τεχνολογικό Nasdaq 100. Οι μετοχές της Nvidia, του μεγαλύτερου παίκτη του κλάδου με έδρα τις ΗΠΑ, έχουν υποχωρήσει κατά 40%, παρά το ρεκόρ εσόδων του πρώτου τριμήνου που σημείωσαν άλμα 84% σε ετήσια βάση.

Το ξεπούλημα των μετοχών των τσιπ σηματοδοτεί μια δυσάρεστη αλήθεια για τους επενδυτές τεχνολογίας: Δεν υπάρχει «ασφαλές λιμάνι» σε αυτή την καταιγίδα.

Καθώς οι αγορές συνεχίζουν να λυγίζουν υπό το βάρος διαφόρων ταυτόχρονων πιέσεων – υψηλός πληθωρισμός, αυξανόμενα επιτόκια, παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, επίμονα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, μεταξύ άλλων – σχεδόν το σύνολο του κλάδου αισθάνεται τον αντίκτυπο.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν συναντήσει διάφορα εμπόδια τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και του όγκου παραγωγής. Όπως σημείωσε το CNBC, επτά εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης – η Apple, η Amazon, η Alphabet, η Meta, η Microsoft, η Nvidia και η Tesla – μαζί έχασαν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αποτίμηση τις τελευταίες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης. Κατά μέσο όρο, οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει κατά 29% σε ετήσια βάση.

Οι πολλά υποσχόμενες νεοφυείς εταιρείες συνεχίζουν επίσης να καταποντίζονται, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τις επιχειρήσεις που δεν πλησιάζουν καν τη λειτουργική κερδοφορία. Μια σειρά από εταιρείες που έκαναν πρόσφατα πολυδιαφημισμένες αρχικές δημόσιες προσφορές – συμπεριλαμβανομένων των Coinbase, Lucid, Rivian, Robinhood και Snowflake – έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 65% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι η τάση αυτή θα αντιστραφεί σύντομα.

Ακόμη και κλάδοι με ισχυρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης δεν μπορούν να αποφύγουν την πτώση. Ο δείκτης CTE Cloud Computing του Nasdaq έχει σημειώσει πτώση 36% από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα, ενώ ο δείκτης ISE Cloud Computing του Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 16% αυτόν τον μήνα, αφού παρέμεινε σχετικά σταθερός μέχρι τον Απρίλιο.

«Αν και δεν αξίζει σε όλους να υποφέρουν από μια ευρύτερη διόρθωση, ήταν αναπόφευκτο να συμβεί», έγραψε τη Δευτέρα ο αρθρογράφος του Bloomberg Parmy Olson. «Πολλές αποτιμήσεις εταιρειών tech ήταν αδικαιολόγητες».

Η πρόσφατη πτώση υπονόμευσε επίσης την ιδέα ότι τα κρυπτονομίσματα χρησίμευαν ως ένα έξυπνο αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Τη Δευτέρα το Bitcoin βυθίστηκε κάτω από τα 30.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο κινήθηκε παράλληλα με τις παγκόσμιες μετοχές.