Γιατί η Epic Games «σέρνει» τη Google στο δικαστήριο

Γιατί η Epic Games «σέρνει» τη Google στο δικαστήριο
SUQIAN, CHINA - OCTOBER 13, 2023 - Photo illustration EPIC Games, Suqian, Jiangsu Province, China, October 13, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μάρτυρες υψηλού προφίλ να καταθέτουν και από τις δύο πλευρές αναμένεται να καταθέσουν.

Η Epic Games, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές παιχνίδι Fortnite, ξεκίνησε μια μάχη εναντίον της Google στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η αναμέτρηση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες smartphone αποκτούν εφαρμογές Android και πληρώνουν για περιεχόμενο εντός εφαρμογής.

Η αγωγή της Epic έχει στο στόχαστρο το Google Play Store, εστιάζοντας στις χρεώσεις της Google για συνδρομές εντός εφαρμογών και εφάπαξ συναλλαγές, μαζί με άλλους όρους που οι προγραμματιστές εφαρμογών, όπως η Epic, λένε ότι βοήθησαν τη Google να διατηρήσει ένα παράνομο μονοπώλιο στη διανομή εφαρμογών.

Η δικαστική διαμάχη ακολουθεί μια πολυετή συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο οι φορείς εκμετάλλευσης καταστημάτων εφαρμογών όπως η Google και η Apple προωθούν ένα ανοικτό, ανταγωνιστικό οικοσύστημα εφαρμογών. Οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα καταστήματα εφαρμογών τους βοηθούν να ξεκλειδώσουν δισεκατομμύρια σε έσοδα για τις μικρές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι χρήστες Android και iOS επωφελούνται από την εποπτεία της ασφάλειας που παρέχουν οι τεχνολογικοί γίγαντες.

Οι ένορκοι ενδέχεται να ακούσουν μάρτυρες υψηλού προφίλ να καταθέτουν και από τις δύο πλευρές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, και ο διευθύνων σύμβουλος της Epic, Tim Sweeney.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δικαστική διαμάχη χρονολογείται από το 2020, όταν η Epic ξεκίνησε το Project Liberty, ένα σχέδιο για την παράκαμψη των όρων των καταστημάτων εφαρμογών της Apple και της Google. Αυτή η κίνηση της Epic την έφερε σε αντιπαράθεση με τους τεχνολογικούς γίγαντες.

Η Epic αναβάθμισε την εφαρμογή Fortnite για να ενθαρρύνει τους παίκτες να πληρώνουν για το περιεχόμενο εντός της εφαρμογής απευθείας μέσω του ιστότοπου της Epic – και όχι μέσω των συστημάτων πληρωμών εντός της εφαρμογής της Apple και της Google. Αυτό το τέχνασμα αποτέλεσε παραβίαση των όρων ανάπτυξης των καταστημάτων εφαρμογών.

Η κίνηση αυτή ώθησε επίσης και τα δύο καταστήματα εφαρμογών να αφαιρέσουν την εφαρμογή Fortnite από τις πλατφόρμες τους. Αυτό σήμαινε ότι οι χρήστες της Apple δεν μπορούσαν πλέον να παίζουν Fortnite σε συσκευές iOS. Η αγωγή της Epic που αφορά την Apple μπορεί σύντομα να επανεξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το Fortnite εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο σε συσκευές Android μέσω διαφόρων καναλιών εκτός Google.

Εντωμεταξύ, ο Sweeney ισχυρίστηκε ότι η Google «ελέγχει, παρακολουθεί και φορολογεί τις συναλλαγές μεταξύ χρηστών και προγραμματιστών» κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Η Google έχει υποστηρίξει ότι η Epic θέλει απλώς πρόσβαση στους 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες του Play Store παγκοσμίως χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει για την υποστήριξη της πλατφόρμας και ότι μια νίκη της Epic θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα της Google να προσφέρει μια ανταγωνιστική εναλλακτική Android στο iOS της Apple.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnn.com