Saudi Aramco: Βουτιά 23% στα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο 

Saudi Aramco: Βουτιά 23% στα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο 
Photo: AFP
Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το γ' τρίμηνο

Βουτιά 23% σημείωσε στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, λόγω της πτώσης η οποία σημειώθηκε στις τιμές του αργού πετρελαίου και του όγκου πωλήσεων.

Πιο αναλυτικά, τα κέρδη μειώθηκαν στα 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου από 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το γ’ τρίμηνο.

Αν μη τι άλλο, η πτώση στην παραγωγή έπληξε τα κέρδη της  Saudi Aramco. Η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την παραγωγή σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 1 εκατομμύριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σε μια προσπάθεια να τονώσει τις τιμές, και τα επίπεδα θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πέρα από τα παραπάνω, οι τιμές του μαύρου χρυσού παρουσίασαν διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η αγορά ξεπέρασε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Χαμάς θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή και θα απειλήσει τις παγκόσμιες προμήθειες. Το αργό μπρεντ επέστρεψε στο σημείο που ήταν πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, περίπου στα 85 δολάρια το βαρέλι. Το γεγονός ωθεί τους Σαουδάραβες και τον εταίρο τους στον OPEC+, τη Ρωσία, να διατηρήσουν τις μονομερείς περικοπές της παραγωγής τους προς το παρόν.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η φυσική αγορά πετρελαίου αποδυναμώνεται, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τη Σαουδική Αραβία να παρατείνει τις περικοπές της προσφοράς της για το επόμενο έτος. Η ζήτηση για καύσιμα όπως το ντίζελ μειώνεται στην Ευρώπη, σε μια ένδειξη ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: