Γιατί οι εταιρείες πρέπει να αξιολογήσουν εκ νέου τις παχυλές απολαβές των στελεχών

Γιατί οι εταιρείες πρέπει να αξιολογήσουν εκ νέου τις παχυλές απολαβές των στελεχών
Businesswoman drawing graph on whiteboard in office while presenting business results during corporate meeting. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Η αναλογία των αμοιβών των διευθύνοντων συμβούλων προς εκείνη του μέσου εργαζόμενου σε εταιρείες όπως η CVS, η Walt Disney και η Comcast ξεπερνά το 300 προς 1, σύμφωνα με στοιχεία της PayScale.

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου η πανδημία COVID-19 αναστάτωσε για πρώτη φορά την εταιρική Αμερική, κλείνοντας επιχειρήσεις και προκαλώντας μαζικές απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων, τα στελέχη φαίνεται να αποζημιώνονται αδρά που «επέζησαν» της δοκιμασίας.

Οι μισές από τις εταιρείες του δείκτη Russell 3000 αύξησαν την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου τους το 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας παροχής λογισμικού διακυβέρνησης Diligent. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ενώ 647 εταιρείες του Russell 3000 ανακοίνωσαν μειώσεις στις αμοιβές των CEO, μόλις το 15% μείωσε τις αμοιβές κατά το ποσό που είχαν υποσχεθεί.

Τόσο οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων όσο και οι ωρομίσθιοι εργάτες αγωνίστηκαν και έκαναν θυσίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η εξισορρόπηση των προσωπικών ευθυνών, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης της δικής τους οικογένειας στην πανδημία, και η επιβίωση εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας, είναι κατανοητό ότι ώθησε πολλούς ανθρώπους στα άκρα.

Για τους εργαζομένους που βίωσαν απολύσεις τα τελευταία χρόνια, το πλήγμα είναι ακόμη πιο οδυνηρό. Μια ανάλυση της Washington Post διαπίστωσε ότι ενώ 45 από τις 50 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ ήταν κερδοφόρες από τον Μάρτιο του 2020, τουλάχιστον 27 από αυτές απέλυσαν περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους.

Αφού υπέμεινε αυτές τις προκλήσεις, ο μέσος εργαζόμενος δεν είδε τον μισθό του να αυξάνεται ιδιαίτερα. Τα αμερικανικά νοικοκυριά εξακολουθούν να αγωνίζονται, με σχεδόν το ένα τρίτο – σε πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ – να δηλώνει ότι είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση.

Εντωμεταξύ, αρκετοί επιφανείς διευθύνοντες σύμβουλοι είδαν σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους πέρυσι, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν κρίσεις που σχετίζονται με πανδημίες, αντιδράσεις των εργαζομένων και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση.

Η αναλογία των αμοιβών των διευθύνοντων συμβούλων προς εκείνη του μέσου εργαζόμενου σε εταιρείες όπως η CVS, η Walt Disney και η Comcast ξεπερνά το 300 προς 1, σύμφωνα με στοιχεία της PayScale. Μια επισκόπηση των αμοιβών από την εταιρεία συμβούλων Deloitte διαπίστωσε ότι η μέση αναλογία του δείκτη S&P 500 είναι 163 προς 1.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, η οποία αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο κύμα συνδικαλισμού, έλαβε αύξηση 39% το 2021, ενισχύοντας τη συνολική του αμοιβή από 14,67 εκατομμύρια δολάρια το 2020 σε λίγο πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια. Εντωμεταξύ, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων πολλών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America, ενέκριναν παχυλά πακέτα αποζημίωσης για τον διευθύνοντα σύμβουλό τους.

Ορισμένοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτά τα πακέτα αμοιβών είναι δικαιολογημένα. Εξάλλου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν αναλάβει να ηγούνται εκτεταμένων οργανισμών και η αποζημίωσή τους ιστορικά συνδέεται κυρίως με τις οικονομικές επιδόσεις. Σήμερα, μια σειρά εταιρειών, από την Blackstone έως την Ben & Jerry’s, αναγνωρίζουν την ανάγκη να ενσωματώσουν ένα νέο σύνολο κινήτρων για την καθοδήγηση της απόδοσης των στελεχών.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών μπορούν «να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους ή να βλάψουν τη φήμη των πελατών της επιχείρησης». Υποστηρίζουν τη «σχετική αξιολόγηση των επιδόσεων» και την επιμήκυνση των βραχυπρόθεσμων κινήτρων.

Σε κάθε περίπτωση, τα διοικητικά συμβούλια μάλλον θα κληθούν να αναδομήσουν τα πακέτα απολαβών των διευθυντικών στελεχών τους μέσα στα επόμενα χρόνια.