Γιατί η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πληθωρισμό από τις ΗΠΑ

Γιατί η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πληθωρισμό από τις ΗΠΑ
France, Paris, 2022-08-12, Illustration of a burning banknote on a gas plate, inflation, economy, crisis, Photograph by Serge Tenani / Hans Lucas, France, Paris, 2022-08-12, Illustration d un billet de banque en feu sur une plaque de gaz, inflation, economie, crise, Photographie de Serge Tenani / Hans Lucas. (Photo by Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η υποχώρηση στις τιμές είναι εντονότερη στην αμερικανική οικονομία. Οι επόμενες κινήσεις των Fed, ΕΚΤ και BoE.

Εν μέσω εντονότερων πληθωριστικών πιέσεων από αυτές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ βρίσκεται η Ευρώπη, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αυξημένους κινδύνους για τον κίνδυνο απόκλισης μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αφότου έφτασε σε υψηλά πολλών δεκαετιών το 2022, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει και πλέον βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Η ετήσια αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους στη Βρετανία και πολλές χώρες της Ευρωζώνης ξεπέρασε τους τελευταίους μήνες τις αυξήσεις των μισθών των Αμερικανών ομολόγων τους.

Καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη υποχωρεί σημαντικά, το ΑΕΠ των ΗΠΑ «έτρεξε» με ρυθμό 2,1% για το β’ τρίμηνο, το οποίο μαζί με την εξασθένιση στην αγορά εργασίας έχει αυξήσει τις ελπίδες για το ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν μια «ομαλή προσγείωση», τον έλεγχο του πληθωρισμού χωρίς παράλληλα να σημειωθεί μια οικονομική ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τα εισοδήματα να έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αγωνίστηκαν σκληρότερα να αντισταθούν στις απώλειες από ό,τι στις ΗΠΑ, ενσωματώνοντας βαθύτερα τον πληθωρισμό, όπως αναφέρουν οι FT.

Οι πολιτικοί ιθύνοντες και οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι και για την πορεία του πληθωρισμού. Η πλειονότητα αναμένει πως οι τιμές στις πιέσεις θα συνεχίσουν να υποχωρούν -τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες- καθώς η ζήτηση μετριάζεται, τα παρατεταμένα προβλήματα προσφοράς επιλύνονται και η αγορά εργασίας συνεχίζει να «παγώνει».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, η ανάπτυξη του μέσου ωρομισθίου στη χώρα παρουσίασε ετήσια αύξηση 4,3% για τον Αύγουστο.

Αντίθετα, στη Βρετανία η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 82% για το β’ τρίμηνο του 2023. Στην Ευρωζώνη, το ωριαίο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσει την άνοδο του προς το 5%, κοντά στο ιστορικό υψηλό του.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,3% για τον Αύγουστο, καθώς η άνοδος των τιμών καυσίμων και το «στοπ» των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο επέφερε ανάκαμψη του ενεργειακού πληθωρισμού, σε χώρες όπως η Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- υποχώρησε οριακά, αλλά ανερχόμενος στο 5,3% βρίσκεται στο επίπεδο όπου ξεκίνησε το 2023 και κοντά στο ιστορικό υψηλό του που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Στη Βρετανία, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,8% για τον Ιούλιο και ο δομικός πληθωρισμός στο 6,9%.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ ο γενικός δείκτης προσωπικών δαπανών εξόδων (PCE) διαμορφώθηκε στο 3,3% ενώ ο δομικός PCE στο 4,2%. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης μέτρησης της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως ο ηπιότερος πληθωρισμός θα επιτρέψει στην Fed να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια τη, ενώ παράλληλα, προβλέπεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα προχωρήσει σε δύο ακόμα αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων. Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπεται πως θα προχωρήσει μια ακόμα αύξηση των δικών της επιτοκίων.

Ακόμα, οι επενδυτές αναμένουν πως η Fed θα προχωρήσει πιο σύντομα από την BoE και την ΕΚΤ σε μείωση των βασικών της επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times