Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι αντιγράφουν καλές ιδέες

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι αντιγράφουν καλές ιδέες

Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτεις εκ νέου τον τροχό.

Uber, Facebook, Apple. Τρεις από τις πιο καινοτόμες και πετυχημένες εταιρείες τεχνολογίας. Αλλά και τρεις εταιρείες που αντέγραψαν για να ανέλθουν ψηλά.

Η Uber δεν ήταν παρά μια υπηρεσία ραδιοταξί, περίπου, προτού αντιγράψει το μοντέλο διαμοιρασμού διαδρομής της Lyft και ξεκινήσει το UberX. Η Facebook υιοθέτησε τη λειτουργία check-in που έκανε γνωστή η Foursquare. Και το επαναστατικό mouse και το οπτικό λειτουργικό σύστημα της, η Apple το εμπνεύστηκε από την Xerox.

Αν και όλες αυτές οι εταιρείες υπήρξαν αναμφίβολα καινοτόμες, η επιτυχία τους αναδεικνύει έναν από τους αποτελεσματικότερους κανόνες στις επιχειρήσεις: δες το καθιερωμένο προϊόν του ανταγωνιστή σου κι ύστερα προώθησέ το καλύτερα απ’ αυτόν.

Αυτός είναι ο κανόνας, παρά η εξαίρεση. Δουλεύει, και είναι καλός για την κοινωνία. Οι καλές ιδέες με αποδεδειγμένη ζήτηση πρέπει να αντιγράφονται. Και στη συνέχεια πρέπει να διανέμονται σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Το 2011, ο Μαρκ Άντρισεν έγραψε ένα κομβικό άρθρο όπου υποστήριζε ότι το λογισμικό διαταράσσει κάθε κλάδο. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με το μάρκετινγκ – σχεδόν κάθε τομέας μετασχηματίζεται μέσω νέων τρόπων προσέγγισης πελατών.

Το διαδικτυακό μάρκετινγκ διαταράσσει θεμελιωδώς τα παλιά επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Όταν μεταβάλλεις το πώς οι εταιρείες βρίσκουν πελάτες σε έναν κλάδο, μεταβάλλεις θεμελιωδώς και τον ίδιο τον κλάδο.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν το προϊόν σας δεν είναι επαναστατικό, μπορείτε να προσελκύσετε πολλούς πελάτες και να οικοδομήσετε μια εξαιρετική εταιρεία μέσω της κατάλληλης, καινοτόμου εκμετάλλευσης του μάρκετινγκ.

Καταρχήν, πρέπει να βρείτε ποια είναι τα βασικά κανάλια μέσω των οποίων προσέρχονται πελάτες στην εταιρεία σας. Εξοικειωθείτε με αυτά, διαβάζοντας άρθρα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Παράλληλα, πρέπει να κατανοήσετε ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές που υιοθετούνται από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο σας. Μελετήστε το περιεχόμενο του υλικού μάρκετινγκ του ανταγωνιστή σας.

Και βέβαια, πειραματιστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Για να είστε ο καλύτερος σε ένα κανάλι μάρκετινγκ, πρέπει να είστε πραγματικά δημιουργικός, και η δημιουργικότητα έρχεται μόνο μέσω του πειραματισμού.

Συμπερασματικά, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας, βρείτε τι δουλεύει, αντιγράψτε το, βελτιώστε το, και προωθήστε το καλύτερα. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ πρωτότυπο, αλλά λειτουργεί.