Γιατί η Fed, τελικά, θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της

Γιατί η Fed, τελικά, θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τρίτη φορά ανεστράφη φέτος η καμπύλη των αμερικανικών ομολόγων, κάτι το οποίο αποτελεί σημάδι ύφεσης…

Πιο συγκεκριμένα, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα, οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών προσεγγίζουν αυτές των διετών – δείκτη του ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι προ των πυλών… δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης… 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Ο κανόνας λέει ότι, εφόσον γνωρίζουμε λιγότερα για το μέλλον από ό,τι για το τι θα συμβεί αύριο, τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.

Έτσι, όταν η διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων συρρικνώνεται, ο όρος αναφέρει ότι η καμπύλη τείνει στο να γίνει μια ευθεία γραμμή (flattens).

Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις γίνονται μικρότερες από τις βραχυπρόθεσμες, αυτό είναι γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης (inverted yield curve).Σε αυτό το πλαίσιο, με τη Wall Street κλειστή για την 4η Ιουλίου, ο υπόλοιπος κόσμος αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αγοράσει μετοχές και να πουλήσει ομόλογα.

Αλλά τώρα που ο «θείος Σαμ» επέστρεψε – όλα αυτά αντιστρέφονται…

Η αυξημένη ζήτηση ώθησε την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων σε πτώση κατά 14 μονάδες βάσης από τα υψηλά της προηγούμενης νύχτας, αλλά η «κοιλιά» υπερέχει συνολικά…

Και αυτό έχει αντιστρέψει το spread του 2ετούς από το 5ετές για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020…

Την ίδια στιγμή, η καμπύλη 2ετούς – 10 ετούς αντιστράφηκε για 3η φορά φέτος…

Όλα αυτά κάνουν την αγορά να βλέπει χαλάρωση εκ μέρους της Fed (dovish), καθώς οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων έχουν υποχωρήσει και οι επακόλουθες προσδοκίες για μείωση επιτοκίων είναι σημαντικά υψηλότερες (σχεδόν 4 x 25 μ.β.)… Και φαίνεται ότι οι φόβοι για ύφεση υπερισχύουν των ελπίδων για χαλάρωση μετά την ύφεση… Ίδωμεν.