Γιατί η Google επένδυσε 6 εκατ. δολάρια σε μια εταιρεία παιχνιδιών;

Γιατί η Google επένδυσε 6 εκατ. δολάρια σε μια εταιρεία παιχνιδιών;
Photo:

Επενδύσεις με το βλέμμα σε μια μελλοντική αγορά 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H Resolution Games, μια από τις startup εταιρείες παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας για κινητές συσκευές, ολοκλήρωσε μόλις τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της. Η εταιρεία του Tommy Palm, που συνεργάστηκε στην δημιουργία του Candy Crush, εξασφάλισε 6 εκατομμύρια δολάρια με κύριο χρηματοδότη την Google Ventures. Και αυτή είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε μέγεθος σχετική επένδυση για οποιαδήποτε εταιρεία ανάπτυξης VR games.

Όπως εξήγησε ο συνεργάτης της Google Venture Joe Kraus η επιλογή της Resolution Games έγινε καθώς ο επενδυτικός βραχίονας της Google εκτίμησε τη «δυναμική και την μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας», που έχει συνεργαστεί πάνω στην δημιουργία σπουδαίων τίτλων.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους επενδυτές που συμμετείχαν στην χρηματοδότηση της Resolution Games συμπεριλαμβάνονται οι Creandum, Initial Capital, Bonnier Growth Media και Partech Ventures. Η Resolution θα μπορέσει έτσι να αναπτύξει περισσότερες από τις ιδέες της σε πραγματικά παιχνίδια, ανάμεσά τους και ένα – προς το παρόν χωρίς τίτλο – παιχνίδι ψαρέματος που βρίσκεται ήδη σε φάση ανάπτυξης.

Η εταιρεία με έδρα την Στοκχόλμη επικεντρώνεται αποκλειστικά σε παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας για κινητές συσκευές. Όπως εξηγεί ο Palm, η ποιότητα των γραφικών που συναντά κανείς σήμερα στα έξυπνα κινητά είναι εκπληκτική, ειδικά αν κάποιος το βλέπει από την σκοπιά του προγραμματιστή παιχνιδιών. «Όταν βλέπω το Solitaire Jeste βρίσκω πραγματικά απίστευτο το πόσο πολύ έχει αυξηθεί η δύναμη των γραφικών μιας καθημερινής συσκευής μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια», εξηγεί.

Η Resolution περιλαμβάνει δύο μικρές ομάδες ανάπτυξης που της επιτρέπει να δουλεύει παράλληλα πάνω σε νέα παιχνίδια. Και μπορεί η εταιρεία του να θέλει να παρουσιάσει σύντομα το νέο της παιχνίδι ψαρέματος, αλλά προς το παρόν ο Palm κατάφερε να πιάσει στα δίχτυα του μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς «καρχαρίες» που κυκλοφορούν.

Γιατί όμως τέτοιο ενδιαφέρον για μια εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας για κινητά;

Όπως εξηγεί ο Joe Kraus, «η εικονική πραγματικότητα είναι ένα πειραματικό πεδίο, στο οποίο ακόμα δοκιμάζουμε πράγματα και βλέπουμε πώς λειτουργούν. Αυτή η ομάδα έχει μεγάλες δυνατότητες σε αυτό τον τομέα. Η εικονική πραγματικότητα για κινητά θα είναι μακροπρόθεσμα ο μεγάλος νικητής.» Και για αυτό του το «στοίχημα», ο Kraus «επενδύει» πάνω στο χαμηλό κόστος που χρειάζεται να δαπανισουν οι ιδιοκτήτες ενός κινητού για να απολαύσουν την εμπειρία ενός τέτοιου παιχνιδιού.

«Με 200 δολάρια μπορείς να αγοράσεις ένα headset Samsung Gear VR που θα σου προσφέρει σε μια σπουδαία εμπειρία. Για ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας για desktop θα πρέπει να πληρώσεις 1.300 δολάρια.»

«Μέχρι στιγμής, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές προσφέρουν σίγουρα καλύτερα γραφικά και απόδοση», παραδέχεται. «Αλλά πιστεύω πως το χαμηλότερο κόστος για τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας στις κινητές συσκευές θα οδηγήσει σε μια ακόμα πιο μεγάλη, μακράς διάρκειας αγορά. Και έχω εμπιστοσύνη στις διαρκώς αναπτυσσόμενες επιδόσεις των κινητών.»

Μια αγορά 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Σε μια πρόσφατη πρόβλεψη της, η Digi-Capital προβλέπει πως η αγορά της εικονικής πραγματικότητας θα αναπτυχθεί σε μια επιχείρηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Brian Blau, διευθυντής ερευνών της Gartner, πιστεύει πως οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών θα είναι οι πρώτοι που θα υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες ενώ ο αναλυτής της Piper Jaffray, Travis Jakel, προβλέπει πως η νέα τεχνολογία θα καταφέρει να γίνει ακόμα πιο προσιτή σε περισσότερο κοινό μετά το 2020, όταν οι τιμές των headsets θα πέσουν κάτω από τα 100 δολάρια.