Γιατί η Google ρίχνει πάνω από μισό δισ. δολάρια στην Κίνα

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Το ψηφιακό εμπόριο.

 

Το ποσό των 550 εκατ. δολαρίων αποφάσισε να επενδύσει η Google στην ιστοσελίδα JD.com, το δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό εμπορικό κατάστημα της Κίνας.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών προβλέπει ότι η Google θα λάβει 27 εκατ. μετοχές Α κλάσης, οι οποίες αποτελούν λιγότερο από 1% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

Εκτός από την επένδυση σε ρευστό, η Google αναλαμβάνει την εμπορική προώθηση προϊόντων της JD.com στις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες, καθώς και μια αμοιβαία συμφωνία ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους τομείς της ανάλυσης αγοράς, των logistics, και της διαχείρισης αποθεμάτων.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ευθεία απάντηση στην κυριαρχία της Alibaba, την οποία η Google με την JD.com επιθυμούν να «διεμβολίσουν» για να καταλάβουν μερίδιο των ασιατικών αγορών. Από την άλλη, η Google επιχειρεί να πάρει μέρος της τεράστιας αγοράς της Amazon, και να ανακτήσει τα πρωτεία των αναζητήσεων προϊόντων στο διαδίκτυο.

Μεγάλο ζήτημα που, ίσως, απειλεί την ίδια τη συμφωνία είναι η εμπορική κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η συνεργασία Google και JD.com αφήνει ανοιχτό ένα εμπορικό κανάλι μεταξύ των δύο χωρών, ενώ την ίδια ώρα η πρόσβαση της αμερικανικής εταιρείας στην Κίνα παραμένει προβληματική, εξαιτίας των αυστηρών ελέγχων του κινεζικού διαδικτύου από την κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή, από πλευράς Google, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης της εταιρείας στις τεράστιες ασιατικές αγορές. Η συμφωνία με την JD.com έρχεται την ώρα που έχουν ήδη ξεσπάσει φήμες για επέκταση και στην Ινδία, μέσω της συνεργασίας με την ιστοσελίδα e-commerce, Flipkart. Και στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται επίσης η JD.com, σε μια προσπάθεια να προφτάσει την γιγαντιαία επέκταση της Alibaba.