Γιατί οι ΗΠΑ «παρακαλούν» την Ελβετία να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς σε Αμερικανούς

Γιατί οι ΗΠΑ «παρακαλούν» την Ελβετία να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς σε Αμερικανούς

Το μήνυμα της Ουάσινγκτον στις ελβετικές τράπεζες μετά από μια σειρά πολλαπλών περιορισμών.

Οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν στην Ελβετία έχουν δει τα τελευταία χρόνια να δυσκολεύει όλο και περισσότερο το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε τράπεζες της χώρας, κι αυτό διότι οι πολλοί αυστηροί κανόνες στις ΗΠΑ έχουν κάνει τη διαδικασία ιδιαίτερα περίπλοκη.

Όμως τώρα η Αμερικανίδα πρέσβης στην Ελβετία ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να αλλάξουν στάση και να δεχτούν τους πολίτες της πατρίδας του.

«Έστειλα μια επιστολή σε πολλά στελέχη ελβετικών τραπεζών περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί πολίτες όταν προσπαθούν να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ή να διατηρήσουν κάποιον λογαριασμό που άνοιξαν στο παρελθόν», ανέφερε η πρέσβης Suzan G. LeVine.

Η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε αρχικά από το Bloomberg.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει συνάψει συμφωνίες με περισσότερα από 100 κράτη με βάση τους κανόνες του νόμου περί φορολογικής συμμόρφωσης για το εξωτερικό – συμφωνίες οι οποίες επιβάλλουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

Η Ελβετία, γνωστή για τη μυστικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με το τραπεζικό της σύστημα, αποτελεί μια από τις χώρες που δέχτηκαν να ανταλλάξουν πληροφορίες με τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός κανονισμός σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ανακαλύπτει όσους φοροδιαφεύγουν. Όμως στην πράξη έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για όσους Αμερικανούς θέλουν να ανοίξουν έναν ελβετικό λογαριασμό.

Περίπου 20.000 Αμερικανοί ζουν στην Ελβετία. Πολύ λίγες τράπεζες της χώρας τους δέχονται για πελάτες τους, και αυτή η «χούφτα» πολιτών μπορούν να διεκπεραιώσουν μόνο τις βασικές υπηρεσίες που προφέρονται.

Η LeVine δήλωσε ότι ήδη έχει παρακαλέσει κι άλλες τράπεζες της χώρας να δεχτούν περισσότερους συμπατριώτες της. Ήδη, όπως έκανε γνωστό μέσω της επιστολής της, ορισμένες από αυτές τις τράπεζες που ήρθε σε επαφή είναι οι UBS, Credit Suisse και Corner Bank.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, οι ΗΠΑ φορολογούν το εισόδημα των πολιτών τους ανεξαρτήτως το πού το κέρδισαν ή πού κατοικούν. Για όσους ζουν εκτός της χώρας τους, η γραφειοκρατία για αυτή τη διαδικασία είναι τεράστια και τις περισσότερες φορές καλούνται να πληρώσουν δικηγόρους, λογιστές και άλλους ειδικούς για να καταφέρουν να βγάλουν άκρη και να μη θεωρηθούν φοροφυγάδες.