Γιατί η κατάρρευση στα cryptos κάνει τους gamers να χαμογελούν

Γιατί η κατάρρευση στα cryptos κάνει τους gamers να χαμογελούν
epa06348970 A man plays a virtual soccer game at the International Gaming Show in Lausanne, Switzerland, 24 November 2017. The show unites video games and eSports. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι καλά νέα για τουλάχιστον μία ομάδα ατόμων: τους παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Tου Nicholas Gordon

Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων υφίστανται μεγάλες απώλειες καθώς οι τιμές των κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να καταρρέουν εδώ και εβδομάδες. Αλλά τουλάχιστον μια ομάδα φαίνεται ενθουσιασμένη από την ύφεση στην αγορά – οι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Εδώ και χρόνια, οι παραγωγοί κρυπτονομισμάτων αποκτούν μονάδες επεξεργασίας γραφικών, ή GPU, για να έχουν την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για τη λειτουργία της  εξόρυξης. Η έκρηξη στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ανέβασε τις τιμές για τις GPU, οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης σε υπολογιστές για ηλεκτρονικά παιχνίδια και οδήγησε σε ελλείψεις.

Αλλά με τη συντριβή των κρυπτονομισμάτων, οι παραγωγοί κρυπτονομισμάτων ξεφορτώνονται τις μη κερδοφόρες GPU τους στη δευτερογενή αγορά.

Η τιμή των επεξεργαστών γραφικών, όπως αυτοί που κατασκευάζονται από την Nvidia και την Advanced Micro Devices (AMD), μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 15% τον Μάιο, αναφέρει το περιοδικό υπολογιστών Tom’s Hardware. Η πτώση του Μαΐου επεκτείνει μια πτωτική τάση στις τιμές των GPU τους τελευταίους μήνες. Ένας δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές GPU μειώθηκε κατά 40% μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, σημειώνει ο ιστότοπος ειδήσεων κρυπτονομισμάτων The Block.

Όσοι περίμεναν για να αγοράσουν μια κάρτα γραφικών υψηλής τεχνολογίας – μια ομάδα που περιλαμβάνει όχι μόνο ανθρώπους που αναζητούν έναν ισχυρό υπολογιστή για να παίζουν παιχνίδια, αλλά και ψηφιακούς εικονογράφους και καλλιτέχνες – εκφράζουν τώρα τη χαρά τους καθώς η κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων τους επιτρέπει τελικά την αναβάθμιση.

Οι επεξεργαστές γραφικών βοηθούν τους υπολογιστές να δημιουργούν εικόνες και να χειρίζονται τα γραφικά του υπολογιστή. Αυτό τους καθιστά βασικό μέρος οποιασδήποτε πλατφόρμας παιχνιδιών, είτε πρόκειται για προσωπικό υπολογιστή είτε για κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών. (Το PlayStation 5 της Sony και η σειρά Xbox της Microsoft χρησιμοποιούν προσαρμοσμένα τσιπ AMD, ενώ η Nintendo χρησιμοποιεί μια Nvidia Tegra για την κονσόλα Switch.)

Αλλά οι GPU είναι επίσης καλύτερες από άλλα τσιπ υπολογιστών στην επεξεργασία των πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί κρυπτονομισμάτων για την επικύρωση συναλλαγών μέσω του blockchain. Καθώς οι «ανθρακωρύχοι» προσπαθούσαν να κατασκευάσουν όλο και πιο ισχυρές πλατφόρμες για να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό, η ζήτηση για GPU εκτοξεύτηκε στα ύψη, μειώνοντας την προσφορά στις εταιρείες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων σημαίνει ότι η εξόρυξη είναι πλέον λιγότερο κερδοφόρα, και έτσι οι παραγωγοί ξεφορτώνονται τις επιπλέον GPU τους στη δευτερογενή αγορά. Αυτά είναι καλά νέα για τους παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έχουν επιτέλους την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους.

Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο καλά νέα για τους κατασκευαστές GPU, καθώς οι παραδόσεις GPU έχουν μειωθεί κατά 19% από έτος σε έτος, αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία Jon Peddie Research.

«Επειδή η ζήτηση GPU για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μειώνεται σιγά-σιγά, η ζήτηση για κάρτες γραφικών σε ολόκληρη την αγορά ομαλοποιείται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ASUSTek Computer, S.Y. Hsu κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022.

Πηγή: Fortune