Γιατί η Κίνα δεν τρομάζει την Goldman Sachs

Γιατί η Κίνα δεν τρομάζει την Goldman Sachs
Photo:

Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Κίνα, ωστόσο ο επικεφαλής της Goldman Sachs στο Πεκίνο δεν δείχνει να ανησυχεί.

«Έχουν συμβεί αρκετά άσχημα πράγματα στην Κίνα φέτος, ωστόσο τα χειρότερα είναι ακόμη μακριά», δήλωσε ο Mark Schwartz, επικεφαλής της Goldmaln Sachs στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, σχετικά με τη εξελίξεις στη χώρα.

«Νομίζω πως η αντίδραση των αγορών σε όλο τον κόσμο ήταν υπερβολική. Θεωρώ πως η Κίνα βρίσκεται σε μία φυσιολογική φάση μετάβασης από ένα κρατικά ελεγχόμενο σύστημα, σε ένα σύστημα που καθορίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά», επισημαίνει ο Schwartz.

Οι αναλυτές παρατηρούν εδώ και καιρό ότι η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει καθώς το Πεκίνο κάνει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μετατόπιση της χώρας από μία οικονομία που βασίζεται στην κατασκευή υποδομών σε μία οικονομία που τροφοδοτείται από τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Schwartz δήλωσε στο CNN πως ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία – ίσως και μία εικοσαετία- προκειμένου το Πεκίνο να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.