Γιατί η Κίνα έριξε σε μια μόνο μέρα 83 δισ. δολάρια στην οικονομία της

Γιατί η Κίνα έριξε σε μια μόνο μέρα 83 δισ. δολάρια στην οικονομία της
Photo:

Το Πεκίνο κάνει τα πάντα για να συγκρατήσει σε υψηλά επίπεδα τον ρυθμό ανάπτυξης.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε την Τετάρτη σε μια τεράστια «ένεση» ρευστότητας ύψους 83 δισ. δολαρίων σε οικονομικά ιδρύματα της χώρας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχύσει την εθνική οικονομία.

Η κίνηση αυτή ήρθε μια μέρα μετά την έκκληση πολλών κινεζικών δημόσιων οργανισμών προς τους επενδυτές να ρίξουν περισσότερα χρήματα στην αγορά για να διατηρήσουν σταθερή την πορεία της οικονομίας. Ένα από τα μέτρα που προτάθηκαν για να ενισχύσουν την κίνηση αυτή, ήταν μια σειρά φοροαπαλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οκτώ από τις δώδεκα κινεζικές περιφέρειες αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη μέσα στο 2019. Νωρίτερα μέσα στο μήνα η κινεζική κυβέρνηση μείωσε στα 116 δισ. δολάρια το όριο αποθεματικών για τις τράπεζες.

Ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια των κινεζικών αρχών για να τονώσουν την ανάπτυξη παραμένει η μείωση των επιτοκίων αναφοράς, κάτι το οποίο θα είχε άμεσες επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας της χώρας, όμως η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει.