Γιατί οι κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων κατά του Covid δεν δημοσιοποιούν περισσότερα δεδομένα;

Γιατί οι κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων κατά του Covid δεν δημοσιοποιούν περισσότερα δεδομένα;
epa08944710 Members of the Butantan Institute work on the Coronavac vaccine in Sao Paulo, Brazil, 15 January 2021 (issued 17 January 2021). A team of more than 370 people works around the clock in the inspection, packaging and labeling of Coronavac, the vaccine developed by Chinese laboratory Sinovac and the Butantan Institute, which, due to having six million doses ready, is the only option if they want to start vaccination in Brazil. Coronavac and the Oxford vaccine received the endorsement of the National Sanitary Surveillance Agency (Anvisa, regulator) on 17 January 2021 to be used in an emergency in the country, but Brazil only has doses of the Chinese antidote, which has a 50.4 percent effective and so far is the only option with which immunization can be started. EPA/Fernando Bizerra Jr Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κινεζική κυβέρνηση παρέχει εγγυήσεις ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όμως, αυτό δεν αρκεί για τους εκατομμύρια ενδεχόμενους χρήστες των εμβολίων.

του Grady McGregor

Οι κινεζικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων Sinopharm και Sinovac διανέμουν πλέον τα εμβόλιά τους σε πάνω από μια ντουζίνα χώρες παγκοσμίως. Όμως, το ερώτημα παραμένει: γιατί αυτές οι εταιρείες δεν έχουν δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις δοκιμές Φάσης 3;

Η κινεζική κυβέρνηση παρέχει εγγυήσεις ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όμως, αυτό δεν αρκεί για τους εκατομμύρια ενδεχόμενους χρήστες των εμβολίων.

Τόσο η Sinovac όσο και η Sinopharm δεν απάντησαν στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο επί του άρθρου.

Τα οφέλη της δημοσίευσης δεδομένων από κλινικές δοκιμές δεν αφορούν μόνο το να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια. Οι ειδικοί λένε ότι η δημοσιοποίηση περαιτέρω στοιχείων σχετικά με τα εμβόλια θα βοηθήσει τους κατασκευαστές να τα προωθήσουν σε περισσότερες χώρες.

Όμως, οι κινεζικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι οι κίνδυνοι από τη δημοσίευση περισσότερων δεδομένων υπερβαίνουν τα δυνητικά οφέλη. Και η παγκόσμια έλλειψη εμβολίων έχει χαλαρώσει την όποια πίεση για τη δημοσιοποίηση κλινικών δεδομένων. Οι κυβερνήσεις, απεγνωσμένες, αγοράζουν κινεζικά εμβόλια παρόλο που τα αποτελέσματα των δοκιμών τους παραμένουν ένα «μαύρο κουτί».

Στα τέλη Νοεμβρίου, οι ειδικοί άσκησαν κριτική σε δυτικές εταιρείες εμβολίων όπως η Pfizer και η Moderna επειδή παρουσίασαν τα στοιχεία αποτελεσματικότητάς τους – 90% και 94% αντίστοιχα – μέσω δελτίων τύπου και όχι μέσω δημοσιεύσεων σε ιατρικές επιστημονικές επιθεωρήσεις. Η δημοσίευση σε τέτοια περιοδικά είναι ο κανόνας ώστε κάθε ιατρική καινοτομία να εξασφαλίσει την αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας.

«Η αναφορά των αποτελεσμάτων από τις δοκιμές των εμβολίων κατά του Covid-19 σε δελτία τύπου πριν τη δημοσίευσή τους σε επιστημονικές επιθεωρήσεις δεν συνιστά καλή επιστημονική πρακτική, κι ούτε και συμβάλλει στην οικοδόμηση δημόσιας εμπιστοσύνης υπέρ των εμβολίων» ανέφερε μια ομάδα επιστημόνων στην ιατρική επιθεώρηση BMJ στα τέλη Νοεμβρίου.

Στην πορεία, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δημοσίευσαν τα κλινικά δεδομένα των δοκιμών Φάσης 3 στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, στις 10 Δεκεμβρίου και στις 30 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η δημοσίευση των δεδομένων μέσα από ένα τέτοιο επιστημονικό κανάλι δεν ήταν αναγκαία για την εξασφάλιση άδειας διάθεσης των εμβολίων στις ΗΠΑ, αλλά έδωσαν στο κοινό μια λεπτομερή εικόνα του πώς διεξήχθησαν οι δοκιμές. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Pfizer δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ηλικίες των συμμετεχόντων και ο αριθμός των ημερών που απαιτήθηκαν ώστε να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες προστασία μέσω των εμβολίων.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων έχουν δημοσιοποιήσει μοναχά τα πολύ βασικά στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά δεν έχουν υποστηρίξει τους ισχυρισμούς αυτούς με λεπτομερή δεδομένα. Κι ούτε έχουν δημοσιεύσει τα κλινικά δεδομένα των δοκιμών Φάσης 3 σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Οι ειδικοί λένε ότι η άρνηση των κινεζικών εταιρειών να αποκαλύψουν περαιτέρω δεδομένα ίσως οφείλεται στη δυσκολία συγκέντρωσης στοιχείων από πολλαπλές χώρες. Η σχετική επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό του Covid-19 σημαίνει ότι η ίδια η χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος για δοκιμές εμβολίων τελευταίου σταδίου. Οι εθελοντές πρέπει να εκτίθενται στον ιό για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και άρα οι κινεζικές εταιρείες εμβολίων αναγκάστηκαν να κάνουν δοκιμές σε χώρες του εξωτερικού που εμφάνιζαν υψηλούς ρυθμούς επέκτασης του Covid-19.

«Ίσως απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρι οι Κινέζοι ερευνητές να συνδυάσουν τα σύνθετα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών από διάφορες χώρες» λέει η Jennifer Bouey, επιδημιολόγος και επικεφαλής Κινεζικών Μελετών στο Rand Corporation.

Πηγή: fortune.com