Γιατί η μεταγραφή του LeBron James μπορεί να απογειώσει την οικονομία του Λος Άντζελες

Γιατί η μεταγραφή του LeBron James μπορεί να απογειώσει την οικονομία του Λος Άντζελες
Photo:

Ο αστέρας του NBA φέρνει μαζί με το τεράστιο ταλέντο του, μια σειρά από ευκαιρίες κέρδους ειδικά για τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Η μετακίνηση του LeBron James στους Los Angeles Lakers θα έχει φυσικά μεγάλο αντίκτυπο στους Lakers – ​​μια ομάδα που κάποτε κυριαρχούσε στο αμερικάνικο μπάσκετ αλλά τα τελευταία χρόνια δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά.

Η μεταγραφή του, παράλληλα, αναμένεται να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία του Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την ιστοσελίδα νομικών εγγράφων FormSwift τον Φεβρουάριο, ο LeBron James πιθανότατα θα έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο στον κλάδο τροφίμων και ποτών στο Λος Άντζελες, βάσει των δεδομένων από τις προηγούμενες πόλεις όπου έζησε και έπαιξε – συμπεριλαμβανομένου του Κλήβελαντ και του Μαϊάμι.

Η FormSwift χρησιμοποίησε το μοντέλο οικονομικής πρόβλεψης από μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2017, σύμφωνα με την οποία ο James είχε μια «στατιστικά και οικονομικά σημαντική θετική επίδραση» στην απασχόληση και τα εστιατόρια σε απόσταση ενός μιλίου από το γήπεδο όπου έπαιζε!

«Συγκεκριμένα, η παρουσία του αύξησε τον αριθμό των εστιατορίων σε απόσταση 1 μιλίου από το γήπεδο περίπου κατά 12,8% και τον αριθμό άλλων χώρων ποτού και εστίασης κατά περίπου 13,7%», σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ. Η παρουσία του James αύξησε επίσης την απασχόληση κατά 23,5%.

Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο και καταγράφοντας τον αριθμό χώρων ποτού και εστίασης σε ακτίνα ενός μιλίου από το γήπεδο Staples Center όπου παίζουν οι Lakers, η FormSwift εκτιμά ότι η μετακίνηση του James στο Λος Άντζελες θα φέρει 2.989 νέες θέσεις εργασίας, θα έχει τοπική οικονομική επίδραση ύψους 396.985.680 δολαρίων σε βάθος πενταετίας, και τα κρατικά έσοδα θα ανέλθουν σε 29.376.940 δολάρια επίσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε πολύ πριν κυκλοφορήσει η είδηση για υπογραφή τετραετούς συμβολαίου από τον James με συνολικές απολαβές 154 εκατομμυρίων δολαρίων (οι προαναφερθέντες αριθμοί βασίζονται σε πενταετή διαμονή του στο Λος Άντζελες).

Ήδη, η ανακοίνωση της μετακίνησης του James στους Lakers είχε αντίκτυπο στις τιμές των εισιτηρίων και η προσθήκη του στην ομάδα έχει ωφελήσει την εφαρμογή αγορών Wish, η οποία διαφημίζεται στη φανέλα των Lakers.

Και, φυσικά, η μετακίνηση είναι εξαιρετικά επωφελής, οικονομικά, για τον James.

Οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων στο Κλήβελαντ, ωστόσο, ανησυχούν μήπως το κέντρο της πόλης κοντά στο γήπεδο πληγεί οικονομικά με την αναχώρηση του James. Η επιστροφή του James στους Cavaliers το 2014 (μετά από τέσσερα χρόνια που έπαιξε για τους Miami Heat) επέδρασε θετικά στην οικονομία του Κλήβελαντ. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Frank Jackson παραμένει αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης του κέντρου της πόλης, χάρη σε νέα κατασκευαστικά πρότζεκτ και ιδιωτικές εταιρικές επενδύσεις.

«Η γειτονιά στο κέντρο της πόλης θα συνεχίσει να είναι το επίκεντρο της διασκέδασης στο βορειοανατολικό Οχάιο», ανέφερε ο Τζάκσον σε δήλωσή του. «Τα επιτεύγματα του LeBron μέσα και έξω από το γήπεδο θα αφήσουν πίσω τους μια αξιοσημείωτη κληρονομιά στην πόλη του Κλήβελαντ και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε. Ο LeBron James θα μας λείψει, αλλά το κέντρο του Κλήβελαντ θα συνεχίσει να ευδοκιμεί ως ένα παγκόσμιας κλάσης μέρος για να επισκεφθείς, να μείνεις, να φας, να εργαστείς, να ψυχαγωγηθείς και να δραστηριοποιηθείς επιχειρηματικά».

Πηγή: fortune.com