Γιατί η Nike δεν «έχασε» στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γιατί η Nike δεν «έχασε» στους Ολυμπιακούς Αγώνες
The logo of Nike is seen in a storefront in Sao Paulo May 28, 2015. Nike, which is not a FIFA partner but is challenging Adidas' dominance in soccer by sponsoring many of the world's top players and teams, said it was cooperating with authorities after it was indirectly identified in the U.S. indictment in relation to a 1996 deal with the Brazil team. Nike later said in a statement it was "concerned by the very serious allegations, adding: "Nike believes in ethical and fair play in both business and sport and strongly opposes any form of manipulation or bribery." REUTERS/Paulo Whitaker - RTX1EZ98 Photo:

Η απάντηση στις αμφιβολίες προς την ικανότητα της Nike να εκμεταλλευτεί την περίσταση.

του Τζον Κελ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός στο οποίο συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο. Είναι και μια τεράστια ευκαιρία μάρκετινγκ για μεγάλες εταιρείες.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται μεγάλα αμερικανικά brands όπως η McDonald’s και η Coca Cola. Και μπορεί η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, η Nike, να μην ήταν επίσημη χορηγός των Αγώνων στο Ρίο, αλλά ήταν σίγουρα μια από τις μάρκες που έλαβε τη μεγαλύτερη ώθηση από το διάρκειας δύο εβδομάδων αθλητικό γεγονός.

Υπήρξαν αμφιβολίες, ωστόσο, ως προς την ικανότητα της Nike να εκμεταλλευτεί την περίσταση. Το Reuters, για παράδειγμα, εστίασε στην μάλλον αδύναμη επίδοση της μετοχής της Nike κατά τη διάρκεια των Αγώνων, και ισχυρίστηκε ότι το γεγονός αυτό κατατάσσει την εταιρεία πίσω από τις ανταγωνίστριες Under Armour και Adidas. Το δημοσίευμα αυτό έρχεται να προστεθεί σ’ έναν ευρύτερο προβληματισμό που ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν η Nike ανακοίνωσε πωλήσεις τριμήνου που απογοήτευσαν τους παρατηρητές της Wall Street.

Στην πραγματικότητα, όμως, η Nike δεν «έχασε» στους Ολυμπιακούς. Οι traders της Wall Street δεν αντιμετωπίζουν τη μετοχή βάσει των επιδόσεων των αθλητών που υποστηρίζονται από τη Nike στους αγωνιστικούς χώρους. Δεν δουλεύει έτσι η αγορά. Εξάλλου, η μετοχή της Nike προτείνεται για αγορά από 23 αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία, 9 συστήνουν αναμονή, και κανένας δεν μιλά για πώληση.

«Η κουβέντα αυτή δεν έχει κανένα νόημα» λέει ο Τρέβορ Έντουαρντς, πρόεδρος της Nike Brand, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Fortune. «Έχουμε 1.500 αθλητές από πάνω από 60 χώρες. Εμφανώς, μπορεί να δει κάποιος την παρουσία του εμπορικού μας σήματος».

Εξάλλου, συμπληρώνει ο Έντουαρντς, πάνω από το 70% των αθλητών που κέρδισαν χρυσό μετάλλιο σε αθλήματα στίβου το έκαναν φορώντας Nike – μια θαυμάσια συγκυρία για μάρκετινγκ σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα που αποφέρει στη Nike 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από κανάλια χονδρικής.