Γιατί σχεδόν κανείς δεν θέλει να διοργανώσει πλέον Ολυμπιακούς Αγώνες

Γιατί σχεδόν κανείς δεν θέλει να διοργανώσει πλέον Ολυμπιακούς Αγώνες
Photo:

Το οικονονιμικό κόστος διώχνει μακριά τους επίδοξους διοργανωτές από το «Ολυμπιακό Όνειρο».

Σχεδόν όλες οι πόλεις του κόσμου επιθυμούσαν κάποτε να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι όπως και να το κάνουμε η αθλητική αυτή διοργάνωση έδινε μια αίγλη, αλλά και ένα κύρος σε μια χώρα. Αυτό όμως δεν ισχύει πια.

Πρόσφατα, η Ρώμη απέρριψε την προσφορά της να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, λόγω του υψηλού κόστος της διοργάνωσης. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη πόλη που έχει σκεφτεί διπλά και τριπλά να εγκαταλείψει το «Ολυμπιακό όνειρο» τα τελευταία χρόνια: Προτού δεχθεί η Ρώμη να αναλάβει τη διοργάνωση, υποψήφιος οικοδεσπότης των Αγώνων για το 2024 ήταν το Αμβούργο της Γερμανίας, ενώ για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022 σειρά είχε η Κρακοβία της Πολωνίας, η οποία στη συνέχεια απέσυρε την προσφορά της και έτσι η διοργάνωση δόθηκε στο Πεκίνο.

Ως γνωστόν, όταν μια πόλη συμφωνεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες παράλληλα δέχεται να σχεδιάσει και να δαπανήσει τεράστια ποσά στην κατασκευή έργων υποδομής, την ασφάλεια, καθώς και στη διαμονή των αθλητών και των τουριστών. Όλα τα παραπάνω βάζει τη χώρα σε περισσότερους μπελάδες, ενώ στην πραγματικότητα δεν ενισχύει την οικονομία της.

Από την άλλη όμως, πολλοί ηγέτες χωρών έχουν υποστηρίξει ότι οι πωλήσεις των εισιτηρίων, οι οικοδομικές εργασίες και η αύξηση των τουριστών υπερκαλύπτουν το κόστος διοργάνωσης, ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πραγματική απόδοση της φιλοξενίας των Αγώνων δεν είναι τελικά τόσο ρόδινη.

Το επόμενο έτος, αναμένεται η συνεδρίαση της ΔΟΕ προκειμένου να επιλέξει μια διοργανώτρια πόλη για το 2024 και οι μόνες που φαίνεται να ενδιαφέρονται είναι η Βουδαπέστη, το Παρίσι και το Λος Άντζελες.