Γιατί η Ρωσία εξετάζει την παράταση των capital controls

Γιατί η Ρωσία εξετάζει την παράταση των capital controls
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 22: Russian ruble coins are displayed in Moscow, Russia on March 22, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι περιορισμοί, που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη Απριλίου, επιβλήθηκαν όταν η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος κατρακύλησε στα 100 ρούβλια το δολάριο,

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο επ’ αόριστον παράτασης των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλε μετά την έναρξη του πολέμου για να μειώσει την πίεση στο ρούβλι, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση του νομίσματος, σύμφωνα με αξιωματούχους και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων.

Με εντολή που υπεγράφη τον Οκτώβριο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, 43 όμιλοι εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πετρελαϊκών ομίλων της χώρας, πρέπει να επαναπατρίσουν τουλάχιστον το 80% των κερδών τους από το εξωτερικό για να εξασφαλίσουν σταθερή προσφορά ξένου νομίσματος στην εγχώρια αγορά. Από αυτό το ποσό, το 90% πρέπει να πουληθεί για ρούβλια.

Οι περιορισμοί, που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη Απριλίου, επιβλήθηκαν όταν η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος κατρακύλησε στα 100 ρούβλια το δολάριο εν μέσω πίεσηςαπό τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ρούβλι ανέκαμψε, καταγράφοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ράλι μεταξύ των αναδυόμενων αγορών το τέταρτο τρίμηνο πίσω από το πολωνικό ζλότι.

Τα μέτρα απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στη σταθεροποίηση του νομίσματος και θα πρέπει να παραταθούν, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να αναφέρει πόσο θα είναι η παράταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: