Γιατί η Snap δεν φοβάται το Facebook

Γιατί η Snap δεν φοβάται το Facebook
epa05825220 Snapchat co-founders Bobby Murphy (L) and Evan Spiegel (C) ring the opening bell while standing with Thomas W. Farley (R), the President of the NYSE, during the initial public offering of Snap Inc, the parent company of Snapchat, at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 02 March 2017. Snap Inc. is being priced at 17 US dollars per share which gives the company a value of nearly 24 billion (USD). EPA/JUSTIN LANE

Η μάχη της κάμερας έχει φουντώσει για τα καλά, και το ζήτημα είναι πλέον το ποιος αντιγράφει ποιον.

Μετά από τα πρώτα σημαντικά κέρδη έπειτα από την είσοδο της Snap στο Χρηματιστήριο, μια ερώτηση έγινε από πολλούς στον ιδρυτής της εταιρείας, Έβαν Σπίγκελ: «Σε φοβίζει το Facebook;».

Έπειτα από τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα που έδειξαν μειωμένα κέρδη και χαμηλότερο ρυθμό αύξησης χρηστών σε σχέση με τις προσδοκίες των επενδυτών -προκαλώντας συνολική πτώση της μετοχής της Snap σε σχέση με τα κέρδη της αρχικής εγγραφής κατά 25%- ο 26χρονος CEO της εταιρείας γέλασε αντί να απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση.

Στο επίκεντρο του ερωτήματος σε σχέση με τον «φόβο» για το Facebook βρέθηκε η ανακοίνωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ σχετικά με μια εφαρμογή για κάμερα στο Facebook, με ενσωματωμένη τη λεγόμενη «ενισχυμένη πραγματικότητα». Δηλαδή αυτό το οποίο κάνει το Snapchat, ως μια κλασική «εφαρμογή για κάμερες».

«Στο τέλος της μέρας, το ότι η Yahoo έχει ένα κουτί αναζήτησης, δεν σημαίνει ότι είναι και Google», είπε ο Σπίγκελ.

Ο ιδρυτής του Snapchat είπε επίσης ότι το Facebook είναι αυτό που αντιγράφει τη δική του εφαρμογή, και αναμένει κι από άλλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο. «Εάν θες να είσαι μια δημιουργική εταιρεία, τότε πρέπει να αποδέχεσαι και να απολαμβάνεις το γεγονός ότι κάποιοι θα αντιγράψουν τα προϊόντα σου εάν αυτά είναι πραγματικά καλά», είπε ο Σπίγκελ. «Πλέον με την Snap, πιστεύουμε ότι όλοι θα προχωρήσουν σε μια στρατηγική καμερών για κινητά».

Παρόλα αυτά, για μια εταιρεία η οποία δηλώνει ότι ασχολείται μόνο με κάμερες, το ίδιο το προϊόν δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των συνολικών κερδών της. Τα περίφημα γυαλιά-κάμερες με την ονομασία Snpachat Spectacles, αντιπροσωπεύουν μόνο τα 8 εκατ., από τα συνολικά 150 εκατ. εσόδων του πρώτου τριμήνου του 2017.