Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη;

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη;
Photo: AFP
Σε... κατάσταση συναγερμού οι προληπτικοί.

Για τους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς, η Τρίτη θεωρείται γενικά… γρουσούζικη ημέρα. Όταν μάλιστα συμπίπτει Τρίτη και 13, τίθενται σε… κατάσταση συναγερμού!

Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Μπορεί το ημερολόγιο να έδειχνε 29 και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13. Σύμφωνα με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Στα ισπανικά, η Τρίτη λέγεται “Martes” και ετυμολογικά προέρχεται από τον Άρη (Mars) που στη ρωμαϊκή παράδοση ήταν ο θεός του πολέμου. Πόλεμος συνεπάγεται θάνατος, που δεν είναι ποτέ καλός οιωνός. Έτσι επικράτησε το ρητό “Τρίτη μην παντρευτείς, μη σαλπάρεις και μη φύγεις από το σπίτι” (En martes, ni te cases ni te embarques). Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ελλάδα, με τους προληπτικούς να αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αριθμός 13

Το 13 θεωρείται κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Ο αριθμός 13 θεωρείται κακότυχος στον δυτικό κόσμο, σε σημείο που τα ξενοδοχεία συχνά τον παραλείπουν από τις πόρτες των δωματίων ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες κάνουν το ίδιο με την αρίθμηση των θέσεων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: