Γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει πια tablets;

Γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει πια tablets;

Η πτώση στις πωλήσεις είναι ανησυχητική. Και όλα δείχνουν πως τα tablets πέφτουν θύμα της ίδιας της επιτυχίας τους.

Μετά από χρόνια εκρηκτικής ανόδου οι πωλήσεις των tablets επιβραδύνονται σοβαρά. Παρά το ότι η εταιρεία μελετών Gartner προβλέπει πως ως το τέλος του 2014 θα έχουν πουληθεί 250 εκατ. κομμάτια σε κάθε πλατφόρμα, οι πωλήσεις του iPad είναι φέτος κατά 13% μειωμένες σε σχέση με πέρσι, ενώ γενικά οι ταμπλέτες σε site όπως το Best Buy σημειώνουν σημαντική πτώση.

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Τα iPad είναι για πάντα
Όπως έγραψε πρόσφατα το τεχνολογικό site Gizmodo, όποιος έχει iPad αγορασμένο τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχει τον παραμικρό λόγο να το αντικαταστήσει. Ακόμα και οι κάτοχοι του iPad 2 (που παρουσιάστηκε το 2011) βλέπουν τις εφαρμογές τους να τρέχουν κανονικά, την ταχύτητα να μην έχει πέσει και την εμπειρία να είναι όπως την πρώτη μέρα. Όσο και να βελτιώνεται το iPad από έκδοση σε έκδοση, οι βελτιώσεις δεν είναι αρκετές για την πλειονότητα να πετάξει το πλήρως λειτουργικό παλιό μοντέλο. Και με δεδομένο πως η Apple έχει ακόμα το 75% της αγοράς καταλαβαίνετε πόσο την πλήττει η επιτυχία της.

Τι ακριβώς κάνουν οι ταμπλέτες; Κανείς δεν ξέρει
Οι μαρκετίστες σε όλο τον κόσμο δεν ξέρουν πώς να τις πουλήσουν. Τι είναι; Συσκευή ψυχαγωγίας; Προσωπικός βοηθός; Αναγνώστης βιβλίων; Υποκατάστατο του λάπτοπ; Όλα αυτά μαζί; Στην παρούσα φάση το μάρκετινγκ έχει αποφασίσει να προωθήσει την «παραγωγικότητα». Εφαρμογές διαχείρισης χρόνου, tasks, collaboration tools, εργαλεία για επιστήμονες κ.λπ. Αλλά ο κάθε άνθρωπος το αγοράζει για δικούς του λόγους. Σαν το αυτοκίνητο. Το αγοράζεις επειδή σου αρέσει και πηγαίνεις με αυτό όπου σου αρέσει ή όπου πρέπει.

Τα κινητά μεγάλωσαν και παίρνουν μερίδιο
Όταν παρουσιάστηκε το iPad το 2010, τα κινητά χωρούσαν σε μια μικρή παλάμη. Σήμερα με τα phablets θες δύο χέρια για να γράψεις ένα μήνυμα. Όποιος θέλει μεγαλύτερη οθόνη πάει στις 5+ ίντσες και δεν πάει απαραίτητα σε μια έξτρα συσκευή (το tablet) αφού το τηλέφωνο καλύπτει τις ανάγκες του. Μέχρι και τα παιχνίδια πια παίζονται ευκολότερα στα phablets.
Οι καλύτερες εφαρμογές είναι για κινητά
Ελάτε στη θέση του developer. Για ποια πλατφόρμα θα προτιμήσετε να αναπτύξετε την εφαρμογή που θα σας κάνει πλούσιο; Για εκείνη που ο χρήστης έχει συνεχώς στα χέρια του και την κοιτάζει εκατοντάδες φορές τη μέρα, ή για εκείνη που αναπαύεται δίπλα στον καναπέ και ανάβει κυρίως για browsing, βίντεο και social media; Αν η εφαρμογή σας πωλείται 0,79 €, πόσοι θα θέλατε να είναι οι δυνητικοί πελάτες σας; Τα smartphones που πωλούνται πια κατά δισεκατομμύρια ή οι ταμπλέτες που δεν τα πάνε και τόσο καλά φέτος; Η κατάσταση μάλλον πυροδοτεί την αλληλοτροφοδοτούμενη αλυσίδα όπου οι χρήστες προτιμούν τα κινητά επειδή εκεί βρίσκονται οι καλύτερες εφαρμογές οι οποίες γράφονται για αυτά επειδή τα προτιμούν οι χρήστες.

Θα «πεθάνουν» λοιπόν τα tablets; Όχι βέβαια. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν, χωρίς όμως την εκρηκτική ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες τους θα μπουν κάποια στιγμή στον «κύκλο» της αντικατάστασής τους και αυτό εγγυάται μια σταθερή αγορά. Σίγουρα, όμως, όχι τόσο γρήγορη όσο των smartphones.