Γιατί ο Μητσοτάκης καλεί τον Τσίπρα σε παραίτηση

Γιατί ο Μητσοτάκης καλεί τον Τσίπρα σε παραίτηση

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η ΝΔ επανέφερε έμμεσα το αίτημα της για εκλογές λίγο πριν από τη ΔΕΘ.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει εμμέσως το αίτημά του για εκλογές, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να ολοκληρώσει άμεσα τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προκάλεσε μάλλον έκπληξη στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ κυρίως για το timing που επέλεξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ο προγραμματισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιείχε για αυτές τις μέρες κυρίως τη στοχοποίηση και αποδόμηση του πρωθυπουργού (όπως πχ το βίντεο με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα από τις προηγούμενες ΔΕΘ) και εν συνεχεία την διαμόρφωση του κλίματος για την παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης της ΝΔ με κορύφωση την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ωστόσο στον πρωινό καφέ της Τρίτης η ηγετική ομάδα αποφάσισε να σηκώσει τους τόνους για την πορεία της οικονομίας βάζοντας το πολιτικό επίδικο σε πρώτο πλάνο: Ποια κυβέρνηση και με ποιους όρους θα μας βγάλει από την κρίση. Στην πραγματικότητα η ΝΔ επιχειρεί να επαναλάβει την τακτική της περασμένης Άνοιξης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθιστά «προσωπικά υπεύθυνο» τον πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας.
Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να τρενάρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και θεωρούν ότι επίκειται ενεργοποίηση του κόφτη και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι δεν έχει άλλο περιθώριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά να καλέσει τον κ. Τσίπρα «αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ευθύνες του, ας παραιτηθεί».

Ωστόσο η κίνηση αυτή έρχεται αμέσως μετά την τελευταία δημοσκόπηση, οι δείκτες της οποίας είναι αρνητικοί για την κυβέρνηση και ταυτόχρονα δείχνουν να παγιώνεται ένα σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης. Αυτό το στοιχείο ήταν καταλυτικό για να μην αρκείται η ηγεσία της ΝΔ απλά και μόνο σε ένα πόλεμο φθοράς κατά του πρωθυπουργού, αλλά να πάει ένα βήμα παραπέρα προκαλώντας τον σε παραίτηση.

«Διάτρητος» ο πλειστηριασμός για τις τηλεοπτικές άδειες
Για ορισμένους πάντως ήταν και μια κίνηση που υπακούει και στις δυσκολίες του χειρισμού που εύλογα θα είχε οποιοδήποτε κόμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση ως προς το αν θα νομιμοποιήσει πολιτικά ή όχι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ μετά τη δέσμευση για κατάργηση του νόμου Παππά αλλά χωρίς την άρση των τεσσάρων αδειών που δόθηκαν (εκτός και αν αποφανθεί διαφορετικά η δικαιοσύνη) αρκέστηκε να θέτει ερωτήματα προς την κυβέρνηση με σκοπό να την απονομιμοποιήσει ηθικά κατηγορώντας την για δημιουργία «νέας διαπλοκής». Σ’ αυτή τη λογική κατατέθηκε και η ερώτηση των 52 βουλευτών της ΝΔ που κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει θέση για τις δηλώσεις Καμμένου για Καλογρίτσα.

Ωστόσο με νέα ερώτηση χτες 55 γαλάζιων βουλευτών, η ΝΔ πήγε ένα βήμα πιο μπροστά θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού με αφορμή το γεγονός ότι δεν ζητήθηκαν πρώτα τα πόθεν έσχες των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό αλλά ακολουθήθηκε αντίστροφη διαδικασία την οποία και χαρακτηρίζουν «διάτρητη».

Πηγή: news247.gr