Γιατί οι ιδρυτές αμερικανικών startup “το ρίχνουν” στα ψυχεδελικά φάρμακα

Γιατί οι ιδρυτές αμερικανικών startup “το ρίχνουν” στα ψυχεδελικά φάρμακα
(FILE) Picture taken in February 1999 of a healer (L) starting an Ayahuasca ceremony by offering -what they call- the medicinal plant to a person taking part of the ritual in Tarapoto, northeastern jungle of Peru. The Ayahuasca modifies the state of conciousness and is believed to recover those who take it. AFP PHOTO / JAIME RAZURI (Photo by JAIME RAZURI / AFP) Photo: AFP
Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες στρέφονται στις τελετές ayahuasca, αναζητώντας ένα ψυχεδελικό ταξίδι, μια πνευματική εμπειρία ή ίσως θεραπεία.

της Sonya Collins

Όταν ο Dilan Dane πούλησε την πρώτη του εταιρεία, μια μηχανή αναζήτησης που ονομάζεται Scoopler, στην Google το 2011, είχε πολλά χρήματα και χρόνο διαθέσιμα. Ήξερε ότι έπρεπε να επενδύσει μερικά από αυτά στον εαυτό του.

«Ήθελα να είμαι πραγματικά έτοιμος για το υπόλοιπο της καριέρας μου σε ένα βαθύ, συναισθηματικό επίπεδο», είπε.

Δεν ήταν executive coaching αυτό που ήθελε. Ή κάποιο MBA. Αντίθετα, ο Dane ταξίδεψε σχεδόν 5.000 μίλια από το Σαν Φρανσίσκο στην Ιερή Κοιλάδα του Περού για να συμμετάσχει σε μια τελετή ayahuasca. Είχε ακούσει από φίλους -συναδέλφους ιδρυτές startup- ότι το ψυχεδελικό φυτικό φάρμακο του Αμαζονίου είχε θετικές επιδράσεις.

Έχοντας μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια στη Σρι Λάνκα με φόντο έναν εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε αμέσως μετά τη γέννησή του και διήρκεσε μέχρι πολύ μετά τη μετανάστευση του στις ΗΠΑ, ο Dane είπε: «Είχα ένα τεράστιο παιδικό τραύμα. Υπέφερα ακόμη πολύ από αυτές τις αναμνήσεις από το παρελθόν μου».

Ως ενήλικας, αυτές οι αναμνήσεις έγιναν κατάθλιψη, κοινωνικό άγχος και σκέψεις αυτοκτονίας. Φίλοι στον κόσμο των startup του είπαν ότι το ayahuasca θα μπορούσε να βοηθήσει σε όλα αυτά.

Από την πρώτη του δοκιμή ψυχεδελικών το 2013, ο Dane έγινε μέρος μιας αυξανόμενης τάσης μεταξύ των peers του. «Τα ψυχεδελικά εμφανίζουν αλματώδη άνοδο στην κοινότητα των startup», επισημαίνει. «Πάρα πολλοί founders τα κάνουν. Κάποτε ήταν λίγο πιο απαρατήρητο, αλλά τώρα περισσότεροι από αυτούς τα υιοθετούν ανοιχτά».

Πολλοί από εκείνους που έχουν δοκιμάσει άλλα ψυχεδελικά εκτός από το ayahuasca λένε ότι το φυτό του Αμαζονίου είναι πιο έντονο παραισθησιογόνο από οποιοδήποτε άλλο. Το πικρό, σκούρο καφέ ρόφημα αποτελείται από δύο φυτά – και τα δύο γηγενή του Αμαζονίου, το αμπέλι Banisteriopsis caapi και τα φύλλα του θάμνου Psychotria viridis.

Το αμπέλι περιέχει ΜΑΟ (αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης), το δραστικό συστατικό των πρώιμων αντικαταθλιπτικών, που βοηθά στην ενεργοποίηση των φύλλων. Τα φύλλα περιέχουν την ψυχεδελική χημική ουσία DMT (Ν,Ν-διμεθυλτρυπταμίνη). Όταν συνδυάζονται, σχηματίζουν ένα ισχυρό ποτό που αλλάζει την αίσθηση του χρόνου του χρήστη και προκαλεί παραισθήσεις και συναισθήματα ευφορίας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία και έμετο, ζάλη, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και επιληπτικές κρίσεις.

Στις ΗΠΑ, το DMT από μόνο του είναι μια παράνομη Ελεγχόμενη Ουσία Τύπου Ι όπως η ηρωίνη, το LSD και το ecstasy. Αλλά ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Θρησκευτικής Ελευθερίας επιτρέπει τη χρήση του ayahuasca σε ορισμένες εκκλησίες, επειδή το φυτικό φάρμακο έχει ρίζες σε γηγενείς θρησκείες του Αμαζονίου – ορισμένες από τις οποίες έχουν παρακλάδια στις ΗΠΑ.

Για χιλιάδες χρόνια, οι ντόπιοι της άνω λεκάνης του Αμαζονίου, σε όλη τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού, κατανάλωναν τη φαρμακευτική απόσταξη σε θρησκευτικές τελετές για να συνδεθούν με υπερφυσικές δυνάμεις ή πνεύματα του δάσους.

Στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι τελετές ayahuasca άρχισαν να εμφανίζονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Τις παρακολουθούσαν σύγχρονοι Δυτικοί που αναζητούσαν ένα ψυχεδελικό ταξίδι, μια πνευματική εμπειρία ή ίσως θεραπεία.

Αν και πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτό ως θεραπεία για την κατάθλιψη, είναι επικίνδυνο να το αναμειγνύουν με άλλα αντικαταθλιπτικά, συμπεριλαμβανομένων των MAO, των SSRI και του υπερικού (βαλσαμόχορτου). Αυτοί οι συνδυασμοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Είτε οι επιχειρηματίες δοκιμάζουν το ayahuasca για ένα συγκεκριμένο όφελος είτε απλώς για τη νέα εμπειρία, μπορεί να υπάρχει κάτι στη φύση τους που τους ελκύει σε αυτό.

«Οι ιδρυτές startup είναι αντιεξουσιαστές. Αποφεύγουμε την παραδοσιακή επαγγελματική πορεία, συνεχίζουμε μόνοι μας και κάνουμε κάτι που όλοι μας λένε ότι είναι τρελό», λέει ο τρεις φορές ιδρυτής startup Dylan Beynon, ο οποίος διευθύνει τη Mindbloom.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences διαπίστωσε ότι η πρώιμη έκθεση σε δυσκολίες αυξάνει την ανοχή προς το ρίσκο και την πιθανότητα να γίνει κάποιος επιχειρηματίας.

«Νομίζω ότι πολλοί ιδρυτές startup έχουν κάποιου είδους τραύματα», είπε ο Dane. «Αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν κάτι για τον εαυτό τους με κάποιο τρόπο».

«Συχνά η δυναμική στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ότι εκείνοι που είναι οι πιο ανταγωνιστικοί, με το μεγαλύτερο όραμα, είναι άνθρωποι που είναι πιο αποσυνδεδεμένοι από τον εσωτερικό τους κόσμο, τη δική τους συναισθηματική κατάσταση», παρατηρεί ο Jonathan de Potter, ο οποίος άφησε μια θέση υψηλού κύρους στον εταιρικό κόσμο για να ξεκινήσει το Behold Retreats, το οποίο προσφέρει συνεδρίες ayahuasca προσαρμοσμένες σε ηγέτες, στελέχη και επιχειρηματίες. «Είχα σημαντικό παιδικό τραύμα που δεν επιλύθηκε και καταπιέστηκε. Είχα αποσυνδεθεί από αυτό».

Η νευρολογική έρευνα υποδηλώνει ότι το ayahuasca δρα σε ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που ξεκλειδώνουν τις καταπιεσμένες μνήμες – συχνές σε όσους πάσχουν από PTSD – και εξαλείφουν τον φόβο γύρω από αυτές τις αναμνήσεις. Δηλαδή, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τα τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος του χωρίς να τραυματιστεί εκ νέου από αυτά.

«Τα προβλήματα των ανθρώπων είναι τα πιο δύσκολα, τα πιο απαιτητικά προβλήματα στις εταιρείες», επισημαίνει ο Beynon της Mindbloom.

Πηγή: Fortune.com