Γιατί οι ΗΠΑ κήρυξαν τον “πόλεμο” στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων;

Γιατί οι ΗΠΑ κήρυξαν τον “πόλεμο” στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων;
Photo: pixabay.com
Η αρμόδια εποπτική αρχή στις ΗΠΑ απήγγειλε σοβαρές κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κινητών αξιών, κατά της Βinance και της Coinbase.

Ολομέτωπη επίθεση κατά του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, ασκώντας ένδικα μέσα κατά της Binance και της Coinbase, των μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων στον κόσμο και στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, εκκίνησαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), καθώς και άλλες αρχές, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της εν λόγω αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της, Gary Gensler,  η αρμόδια εποπτική αρχή στις ΗΠΑ απήγγειλε σοβαρές κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κινητών αξιών, κατά της Βinance και της Coinbase, μεταξύ των οποίων ότι τα ανταλλακτήρια απέτυχαν να διαχωρίσουν τις δραστηριότητές του σε παγκόσμιο επίπεδο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που, όπως επισημαίνεται, θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαια των πελατών.

Επίσης, όπως αναφέρεται, «τα ανταλλακτήρια λειτουργούν ως μεσίτες χρηματοπιστωτικών αξιών, πρακτορεία ανταλλαγής και εκκαθάρισης τίτλων, προσελκύουν πελάτες, χειρίζονται εντολές και ενεργούν ως διαμεσολαβητές παρανόμως, καθότι δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες».

«Οι πλατφόρμες επιτελούν τρεις λειτουργίες που συνήθως διαχωρίζονται στις παραδοσιακές αγορές τίτλων – αυτές των χρηματιστών, των χρηματιστηρίων και των πρακτορείων εκκαθάρισης», ανέφερε η SEC, που θέτει ζητήματα διαφάνειας και διευκόλυνσης ροής βρώμικου χρήματος. Οι υπηρεσίες staking προσείλκυσαν και αυτές την προσοχή των αρχών…

Σε κάθε περίπτωση, η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC) άσκησε ένδικα μέσα κατά της Binance, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταγγελιών που επαναλαμβάνονται στα δικαστικά έγγραφα της SEC. 

Αλλά και η Coinbase βρέθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών, με τη SEC να της έχει αποστείλει προειδοποίηση πως σκοπεύει να υποβάλει κατηγορίες εναντίον της. Το μείζον ερώτημα είναι πλέον αν η Binance ή η Coinbase θα έλθουν αντιμέτωπες με ακόμα πιο σοβαρές ποινικές διώξεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την Binance, εδώ και καιρό φημολογείται (και αναφέρεται) ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα.

Από την άλλη, φαίνεται ότι εντός της SEC υπάρχουν αρκετοί διαφωνούντες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να παράσχει στις εταιρείες έναν οδικό χάρτη ώστε να «συμμορφωθούν» με τη νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, η Hester Peirce, μία από τους πέντε επιτρόπους της SEC, έχει πει ότι, ακόμα κι αν οι ενέργειες του Gensler και της SEC υποκινούνται από την επιθυμία να προστατεύσουν τους επενδυτές, αυτό που έχουν κάνει είναι να προκαλέσουν κύματα αβεβαιότητας.

Από καιρό δε υφέρπει μια διαμάχη μεταξύ SEC και CFTC για το ποιος από τους δύο οργανισμούς είναι αρμόδιος για την εποπτεία της κρυπτογραφικής αγοράς, δεδομένου ότι δεν έχει καθοριστεί, εν πολλοίς, αν τα κρυπτονομίσματα είναι εμπορεύματα ή αξιόγραφα – και αυτός ο νομοθετικός εφιάλτης προκαλεί πρόσθετη νομοθετική αμηχανία.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί ότι η όλη αυτή κατάσταση αποτελεί μια αξιοσημείωτη στροφή σε σχέση με το παρελθόν. Υπενθυμίζεται πως σε τοποθέτησή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) διά στόματος του διευθυντή της William Hinman είχε δηλώσει ρητώς ότι «το Bitcoin και το Ethereum δεν αποτελούν κινητές αξίες, συνεπώς δεν εμπίπτουν στο πεδίο της εποπτείας της». Έτσι, για χρόνια κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς απέφευγαν να ασχοληθούν με το θέμα, με την ελπίδα ότι θα ξεφουσκώσει γρήγορα. Όμως, η διόγκωση των συναλλαγών, φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος, καθώς και περιπτώσεις απώλειας του συνόλου των επενδεδυμένων κεφαλαίων με παρέμβαση σε ορισμένους λογαριασμούς από κακόβουλους κυβερνοχρήστες, θορύβησαν τις αρχές με πρώτη την τότε (2018) Γενική Γραμματέα του ΔΝΤ Christine Lagarde, η οποία τόνισε την ανάγκη «για  εποπτεία μέσω  ρυθμίσεων που θα αφορούν συνολικά όλες τις οικονομίες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουσιαστικά, δουλειά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και της  CFTC, είναι να θέτουν τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες, δηλαδη δεν είναι σε κάθε περίπτωση επιφορτισμένες με την καταστολή των κακώς δρώντων. 

Ωστόσο, με την άσκηση ένδικων μέσων, τόσο η SEC όσο και η CFTC δίνουν σήμα για το τι είδους επιχειρήσεις ή πρακτικές είναι λιγότερο επιθυμητές σε μια λειτουργική οικονομία. Και θέτοντας στο στόχαστρο τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτογράφησης, γίνεται σαφές ότι όλα τα ανταλλακτήρια κινδυνεύουν. Κάθε χρηματοπιστωτική εταιρεία μπορεί να αιμορραγεί από οικονομικές παραβάσεις, και ειδικά σε έναν κλάδο τόσο σκληρό όσο τα κρυπτονομίσματα.

Τι θέλουν οι ρυθμιστικές αρχές

Αλλά η άποψη ότι τα ανταλλακτήρια, όπως λειτουργούν, δεν είναι ακριβώς αποδεκτά στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι νέο – παρόλο που οι πρόσφατες υποθέσεις της SEC αποτελούν έλεγχο πραγματικότητας.

Ο Gensler εδώ και χρόνια λέει ότι η χρηματοπιστωτική νομοθεσια ισχύει εξίσου για τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτογράφησης, ότι τα κρυπτονομίσματα μοιάζουν με αξιόγραφα, εκτός εάν εκδίδονται υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες (επισημαίνοντας τουλάχιστον 61 συγκεκριμένα token ως τίτλους) και ότι οι εκδότες τους διατηρούν την ευθύνη να «εγγραφούν» στα μητρώα της SEC. 

Ωστόσο, αυτό το οποίο επιδιώκουν οι ρυθμιστικές αρχές, όπως είναι η SEC, είναι οι εταιρείες κρυπτογράφησης να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για το ποιος χρησιμοποιεί αυτές τις πλατφόρμες και πώς. Με άλλα λόγια, να τηρούνται τυποποιημένοι κανόνες επιτήρησης και αποκάλυψης πληροφοριών, όπως γίνεται σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η Coinbase στερεί από τους επενδυτές κρίσιμες δικλίδες που αποτρέπουν την απάτη και τη χειραγώγηση, τη διαφάνεια, τις διασφαλίσεις έναντι σύγκρουσης συμφερόντων και τη συνήθη εποπτεία» ανέφερε ο Gensler σε tweet.

Γιατί οι κανόνες μπορεί να μην εφαρμόζονται

Σίγουρα, συντρέχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους τέτοιοι κανονισμοί αποτελούν «ύβρη» για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης (η οποία τείνει να εκτιμά πολύ το οικονομικό απόρρητο), καθώς μάλιστα σε τεχνολογικό επίπεδο εισάγουν κινδύνους για τους χρήστες. Οποιαδήποτε αποκάλυψη σε ένα blockchain είναι πλήρης αποκάλυψη, αφού ανοίγει ολόκληρο το ιστορικό συναλλαγών ενός χρήστη.

Και το κυριότερο… διατυπώνεται επίσης μια δίκαιη επιχειρηματολογία ότι τα δίκτυα κρυπτονομισμάτων έχουν ενσωματωμένα συστήματα προστασίας των πελατών από τους χρηματοοικονομικούς επόπτες. Για τον κρυπτογραφικό τομέα, πραγματικά σημαντικό είναι να προσφέρει ίση πρόσβαση σε όλους τους δυνητικούς χρήστες, ενώ εξασφαλίζει ότι αυτές οι νέες μορφές χρήματος δεν θα μπορούν να κατασχεθούν και οι συναλλαγές τους θα είναι μη αναστρέψιμες. Ο σχεδιασμός του open-ledger παρέχει επίσης μια πλήρη εικόνα στις αρχές, προκειμένου να εντοπίσουν κακόβουλη δραστηριότητα όταν απαιτείται, κάτι που αποτελεί πλέον καθιερωμένη πρακτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, αυτό δεν εξαλείφει την ανάγκη για ρύθμιση. Και είναι προφανές ότι θα ήταν καλύτερο εάν οι ιδρυτές και οι εταιρείες γνώριζαν εκ των προτέρων πώς να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Μοιραία, λοιπόν, τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε σύγκρουση με ορισμένους κανονιστικούς στόχους, όπως τονίζεται σε έκθεση με τίτλο “Should DeFi Defy Regulators?” που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη “Consensus @ Consensus”. Αυτό περιλαμβάνει τις “πραγματικές περιουσιακές” πτυχές πολλών ειδών που χρησιμοποιούνται σε αποκεντρωμένα συστήματα και έχουν χρησιμότητα πέρα ​​από απλή κερδοσκοπία. Περιλαμβάνει επίσης τους «διακόπτες λειτουργίας» στις αγορές δανεισμού DeFi και τους προκαθορισμένους κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθούν όταν συμμετέχουν σε ένα έξυπνο συμβόλαιο.

Θα επιβιώσουν;

Αυτό που ισχύει για καθαρά αποκεντρωμένα συστήματα δεν ισχύει απαραιτήτως για κεντρικοποιημένες εταιρείες όπως η Coinbase και η Binance. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα αποτελέσματα των πρόσφατων δικαστικών εξελίξεων – και πιθανόν να διαρκέσουν χρόνια – αλλά το εύρος των κατηγοριών υποδηλώνει ότι η SEC επιδιώκει να ανασχεδιάσει τον τρόπο λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων. Η Binance ήδη βιώνει τις συνέπειες, η οποία, ακόμη και πριν από τις τρέχουσες νομικές εξελίξεις, παρατηρούσε πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Κάποιοι προβλέπουν ότι μια τέτοια επιθετική κίνηση θα οδηγήσει την εγχώρια αμερικανική κρυπτοβιομηχανία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Άλλοι λένε ότι μπορεί να φέρει μια νέα εποχή πραγματικά αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών και αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες δεν είναι γεγονότα και κάποιος βαθμός κριτικής είναι απαραίτητος λαμβάνοντας υπόψη τη σαφή προκατάληψη του Gensler. Στο παρελθόν, οι ενέργειες της SEC έχουν οδηγήσει σε ελάφρυνση κυρώσεων.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα ανταλλακτήρια θα πρέπει να αρχίσουν να ενεργούν πολύ περισσότερο όπως εταιρείες fintech και τράπεζες. Αυτό σημαίνει τήρηση της αρχής «know your client», περισσότερη διαφάνεια και περισσότερες αλληλεπιδράσεις με τις ρυθμιστικές αρχές. Γι’ αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι το μέλλον της κρυπτογράφησης δεν είναι το DeFi, αλλά ανταλλακτήρια όπως η FTX 2.0, μια χρεοκοπημένη εταιρεία που θα είχε κάθε κίνητρο να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι “version 2” εκδόσεις της Coinbase και της Binance.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: