Γιατί πρέπει να γίνετε πιο φιλικοί στη δουλειά

Γιατί πρέπει να γίνετε πιο φιλικοί στη δουλειά

Χρήσιμες συμβουλές για να κερδίσετε τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους σας.

της Μέρι Σιβιέλο* 

Σύμφωνα με ένα άρθρο στην επιθεώρηση Harvard Business Review, 90% της πρώτης εντύπωσης μιας γνωριμίας προκύπτει απ’ το πόσο ισχυρός και αξιαγάπητος μοιάζει ο άλλος. Όμως, είναι δύσκολο να είστε και τα δύο. Σήμερα, οι περισσότεροι νέοι ηγέτες εστιάζουν στην επίδειξη ισχύος και ικανότητας, ενώ θα έπρεπε να έχουν ως προτεραιότητα το να αποπνέουν συμπάθεια και ζεστασιά. Ενώ η ισχύς κάνει τους ανθρώπους να νοιώθουν ότι πρέπει να σας ακολουθήσουν, η εγκαρδιότητα κάνει τους εργαζομένους σας να ΘΕΛΟΥΝ να σας ακολουθήσουν. Και πάνω σ’ αυτήν την ιδιότητα οικοδομείται η εμπιστοσύνη.

Πώς μπορείτε λοιπόν να φανείτε εγκάρδια; Ιδού οι τρεις βασικές συμβουλές μου:

Χαμογελάστε
Είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους, κι όμως αποτελεί πρόκληση για πολλά στελέχη. Όσο σοβαρό κι αν είναι το μήνυμά σας, μπορεί να ωφεληθείτε πραγματικά από ένα ειλικρινές χαμόγελο. Και τέτοιο είναι το χαμόγελο που αντανακλάται όχι μόνο στο στόμα αλλά και στα μάτια. Συνδεθείτε με τα δικά σας συναισθήματα· αναρωτηθείτε: «είμαι πραγματικά χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ; Νοιώθω καλά με όλο αυτόν τον κόσμο;».

Πείτε ιστορίες
Μοιραστείτε με τους άλλους ιστορίες που σκιαγραφούν τις αξίες σας και ποιος είστε ως άτομο. Οι ιστορίες αυτές θα πρέπει να αφορούν τόσο τις νίκες σας όσο και τις δυσκολίες σας. Σαν εκπαιδεύτρια στελεχών, έχω δει πολλούς άντρες και γυναίκες να αποφεύγουν να συμπεριλάβουν προσωπικές αφηγήσεις στις παρουσιάσεις τους, προτιμώντας μόνο δεδομένα και γεγονότα.

Ο λόγος; Οι νέοι ηγέτες φοβούνται συχνά ότι η αναφορά σε προσωπικές εμπειρίες θα τους κάνει να φανούν κατώτεροι και αδύναμοι, όταν αντιθέτως μια τέτοια αναφορά θα προσέθετε αξιοπιστία στο μήνυμά τους. Αν θέλετε πραγματικά οι άλλοι να τολμούν και να καινοτομούν, μιλήστε για εκείνη τη φορά που αναλάβατε ρίσκα και πείτε πόσο πολύ είχατε φοβηθεί. Η επίγνωση ότι κι εσείς αποτύχατε και μείνατε όρθια ίσως ανακουφίσει το κοινό σας.

Μην διαβάζετε το κείμενο
Αν διαβάσετε ένα ήδη έτοιμο κείμενο, θα ακουστείτε αποκομμένοι από το κοινό σας και θα χάσετε σε αυθεντικότητα. Για παράδειγμα, αν κάτσετε και διαβάσετε λέξη-προς-λέξη την αξιολόγηση της περσινής απόδοσης της εταιρείας, χωρίς να συμπεριλάβετε δικές σας σκέψεις, οι εργαζόμενοί σας δεν θα έχουν ιδέα πώς νοιώθετε πραγματικά. Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε κείμενο επειδή έτσι νοιώθετε πιο ασφαλής, φροντίστε τουλάχιστον να εμφανίζεται εκεί η δική σας άποψη – δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή στην ηγεσία σας από το να φανείτε μη αυθεντικοί.

Η Μέρι Σιβιέλο είναι πρόεδρος του Ομίλου Civiello Communications