Γιατί προκαλεί ανησυχίες στις ευρωπαϊκές τράπεζες η έκθεση στα εμπορικά ακίνητα

Γιατί προκαλεί ανησυχίες στις ευρωπαϊκές τράπεζες η έκθεση στα εμπορικά ακίνητα
epa09499590 A general view shows the Evergrande Group headquarters building (C) in Shenzhen, Guangdong province, China, 01 October 2021. To reassure investors, China Evergrande Group, the world's most indebted property developer, has made several posts on its official social media this week claiming it has resumed work on 46 real estate projects in cities across China. Evergrande said this week that it plans to sell almost 20 percent of the Shengjing Bank to a Chinese state-owned enterprise. In order to solve its upcoming liabilities, the company is trying to sell other assets such as an office building in Hong Kong, a property management services firm, and stakes in an electric-vehicle business. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει εκτιναχθεί στο 3% από -0,5% πριν από ένα χρόνο και οδεύει προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνονται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις αντίστοιχες αμερικανικές για να αντέξουν τυχόν πιέσεις από τα εμπορικά ακίνητα μετά την αύξηση των επιτοκίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται εκτός της ζώνης κινδύνου.

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων έρχονται μετά από μια πανδημία που έπληξε την επισκεψιμότητα των φυσικών καταστημάτων λιανικής πώλησης και άλλαξε δομικά τις εργασιακές συνήθειες, με τα ποσοστά πληρότητας των γραφείων να εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα προ-Covid επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι η άμεση έκθεση των τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα (commercial real estate – CRE) ήταν περίπου 6% των τραπεζικών δανείων κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, έναντι περίπου 18% στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη εμφανίζεται λιγότερο ευάλωτη στους κινδύνους, λένε οι αναλυτές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε εγρήγορση, διερευνώντας ποιοι τομείς θα μπορούσαν να λυγίσουν υπό το βάρος του πολύ υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Οι σκανδιναβικές τράπεζες και οι γερμανικές τράπεζες που ειδικεύονται σε εμπορικά ακίνητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν θύλακες αδυναμίας, ιδίως εάν προκύψουν συστημικοί κίνδυνοι, δήλωσε την Τετάρτη η Barclays.

Και παρόλο που ο κίνδυνος από τα CRE δεν ήταν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η ανησυχία ήταν ορατή.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε την ανάγκη «να παρακολουθούμε τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στο περιθώριο, στις τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα». Στην έκθεσή του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το ΔΝΤ σημείωσε τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα CRE, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από τις μικρότερες τράπεζες.

«Ακόμη και στην Ευρώπη, λοιπόν, μπορεί να υπάρχει χρηματοπιστωτική ευπάθεια που σχετίζεται με τα ακίνητα, αν και δεν έχει ακόμη αναδειχθεί ως σημαντική απειλή για τις τράπεζες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για τα ακίνητα, Άντριου Μπάρελ, σημειώνοντας ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων της ευρωζώνης αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 20% προτού σταθεροποιηθούν.

Το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει εκτιναχθεί στο 3% από -0,5% πριν από ένα χρόνο και οδεύει προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της JP Morgan για τους επενδυτές ανέφερε τα CRE ως την πιο πιθανή αιτία της επόμενης κρίσης.

«Αν έπρεπε να επιλέξετε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις προοπτικές σας, για εμάς η έκθεση σε εμπορικά ακίνητα θα ήταν μεταξύ των τριών πρώτων», ανέφερε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Robeco, Ντάνιελ Έντερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: