Γιατί η Royal Bank of Scotland είναι κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας;

Γιατί η Royal Bank of Scotland είναι κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας;

Η τράπεζα ζήτησε για πρώτη φορά από τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στο επικείμενο δημοψήφισμα.

 

του Τζέφρι Σμιθ

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Royal Bank of Scotland (RBS) προειδοποίησε τους Σκωτσέζους σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει μια ψήφος τους υπέρ της ανεξαρτησίας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδράσει καταστροφικά στην τράπεζα.

Η τράπεζα -με έδρα το Εδιμβούργο- που διασώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το 2008 με κόστος 46 δισ. λιρών– προειδοποίησε ότι ένα «Ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σε ένα μήνα «πιθανώς θα έπληττε σημαντικά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ομίλου και θα μπορούσε να επιδράσει και στο δημοσιονομικό, νομισματικό, νομικό και ρυθμιστικό τοπίο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται ο Όμιλος».

Με άλλα λόγια, θα ήταν ακριβότερο για τη μεγαλύτερη τράπεζα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας να δανείζεται και να δανείζει, επειδή μια κυβέρνηση της Σκωτίας δεν θα μπορούσε να παράσχει το ίδιο είδος στήριξης που παρέχει το Λονδίνο, ενώ και η τράπεζα δεν θα είχε το αυτόματο δικαίωμα στη χρήση της στερλίνας.

Επιπλέον, η τράπεζα προειδοποίησε ότι η ανεξαρτησία «μπορεί να επηρεάσει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εννοώντας ότι η χώρα δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί με ίσους όρους στην κοινή αγορά της ΕΕ.

«Οποιαδήποτε απ’ αυτές τις επιδράσεις θα μπορούσε να επηρεάσει τα κόστη του Ομίλου και να πλήξει υλικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τη χρηματοοικονομική κατάσταση, τα αποτελέσματα και τις προοπτικές του», δήλωσε η RBS.

Οι προειδοποιήσεις αυτές μάλλον θα φέρουν σε δύσκολη θέση το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Scottish National Party – SNP) που είναι επικεφαλής του κοινοβουλίου στο Εδιμβούργο και ηγείται της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας. Στο παρελθόν, το SNP απέρριψε σαν φοβικές παρόμοιες δηλώσεις, όταν αυτές προήλθαν από την Αγγλία. Όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσει πειστικά στις αιτιάσεις αυτές όταν προέρχονται από το χρηματοπιστωτικό τομέα της Σκωτίας, που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας.

Πάγιος ισχυρισμός του SNP είναι ότι δεν θα εγκαταλείψει τη στερλίνα, αν και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από τα 2/3 του αγγλικού πληθυσμού δεν είναι διατεθειμένα να μοιραστούν τη λίρα με μια ανεξάρτητη Σκωτία.

Η RBS δεν είναι η πρώτη μεγάλη σκωτσέζικη επιχείρηση που προειδοποιεί για τα ρίσκα που ενέχει μια πιθανή ανεξαρτησία της χώρας. Η Standard Life, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει προειδοποιήσει ότι ίσως μεταφέρει την έδρα της, μαζί με χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, από το Εδιμβούργο στην Αγγλία.

Η Σκωτία πρόκειται να ψηφίσει για την ανεξαρτησία της στις 18 Σεπτεμβρίου. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εναντίον της ανεξαρτησίας, η διαφορά ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έχει μειωθεί τον τελευταίο ένα χρόνο. Τρεις δημοσκοπήσεις τον Ιούλιο έδωσαν προβάδισμα 9% στο «Όχι», αλλά έδειξαν επίσης ότι 27% του πληθυσμού είναι αναποφάσιστο.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωσικές τράπεζες: Σκάβετε έναν λάκκο που θα πέσετε μέσα

Τριπλάσια κέρδη στο τρίμηνο για τη Royal Bank of Scotland

Οι Σκωτσέζοι έχουν τη δική τους ελληνική Agora!