Οι Σκωτσέζοι έχουν τη δική τους ελληνική Agora!

Οι Σκωτσέζοι έχουν τη δική τους ελληνική Agora!

Δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα στην Σκωτία με ελληνικά προϊόντα. 

Ένα ελληνικό startup που τροφοδοτεί τη σκωτσέζικη αγορά με ελληνικά προϊόντα έκανε την εμφάνισή του και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, έχει εξελιχθεί σε ένα επιτυχημένο και σταδιακά αναπτυσσόμενο online shop. Το διαδικτυακό μαγαζί «Agora» έχει ως βάση την Γλασκόβη, αλλά τα πακέτα με τα ελληνικά φαγητά και ποτά διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες χιλιόμετρα, αφού περνούν μέσα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκωτία, την Αγγλία, την Ιρλανδία και την Ουαλία! Η ιδέα ανήκει σε δύο Έλληνες, μόνιμους κατοίκους Σκωτίας, τον Μιχάλη και τη Χριστίνα, οι οποίοι καθώς σπούδαζαν στη Σκωτία διαπίστωσαν την απουσία αυθεντικών ελληνικών προϊόντων στην τοπική αγορά.

Έτσι σκέφτηκαν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν οι ίδιοι να καλύψουν το κενό με την εισαγωγή και ταυτοχρόνως προώθηση της ελληνικής κουζίνας σε έναν λαό που δεν φημίζεται και τόσο για τις γαστρονομικές του επιδόσεις.

Ελληνικό μέλι, βότανα, ελιές, μαρμελάδες, κρασιά, λικέρ, τσίπουρο, όσπρια και ζυμαρικά αποκτούν πλέον τη δική τους θέση στην κουζίνα των Άγγλων. Μην ξεχνάτε πως και ο πασίγνωστος τηλεοπτικός σεφ Jamie Oliver, ο οποίος έχει μεγάλη απήχηση και φανατικό κοινό στην Αγγλία χρησιμοποιεί πολλές φορές ελληνικά προϊόντα κατά την παρασκευή των γευμάτων του.

Έχοντας κατά νου το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν στο ότι ένα κατάστημα δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει τη ζήτηση, συν του ότι η επένδυση θα απαιτούσε μεγαλύτερο αρχικό κεφάλαιο. Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εξυπηρετούσε καλύτερα τη διαδικασία της διανομής των προϊόντων αλλά ήταν και μια χαμηλού ρίσκου επένδυση με μεγάλες προοπτικές. Εξάλλου οι Άγγλοι, πολύ περισσότερο από τους Έλληνες, είναι μυημένοι στη φιλοσοφία των αγορών μέσω διαδικτύου. Το Agora είναι ένα low budget start-up που δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και πανεθνική κάλυψη.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των προϊόντων προέρχεται κατευθείαν από μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες από όλη την Ελλάδα- Θεσσαλονίκη, Χίος, Τύρναβος, Μεσσηνία και Νεμέα είναι μερικές από τις βασικές περιοχές προέλευσης των προϊόντων- και αυτό επειδή πρωταρχικός στόχος του Agora είναι η ενίσχυση των τοπικών μικρομεσαίων παραγωγών. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, branded ελληνικά προϊόντα που είναι αδύνατο να βρεθούν στα λιανικά σημεία του Ην. Βασιλείου. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του οι καταναλωτές εκτός από τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να πάρουν μια γεύση και από την ελληνική κουζίνα, αφού οι δημιουργοί του μοιράζονται τα μυστικά παραδοσιακών ελληνικών συνταγών.

Η επιχειρηματική πρόταση του Agora έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις. Οι δημιουργοί του στοχεύουν στο να γίνει γνωστή η εν λόγω πρωτοβουλία στην Ελλάδα, σαν το ελληνικό start-up που λειτουργεί στο Ην. Βασίλειο και να το μάθουν και οι Έλληνες που κατοικούν εκεί και που μέχρι πρότινος περίμεναν κάποιο συγγενή να τους προμηθεύσει με εγχώρια προϊόντα για να φάνε σπιτικό ελληνικό φαγητό.

Διαβάστε ακόμη: 

Κάνοντας την διαφορά στην agora του ελαιόλαδου

Θεϊκή ελληνική απόλαυση στην καρδιά του Λονδίνου