Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της Apple

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της Apple

Πέντε λόγοι που το νέο smartwatch της Apple δεν θα ικανοποιήσει πολλούς αγοραστές.

Του David Goldman

Εκατομμύρια άνθρωποι θα αγοράσουν Apple Watch εφόσον ο σκληρός πυρήνας των θαυμαστών της Apple είναι διατεθειμένος να αγοράσει σχεδόν οτιδήποτε του προσφέρει η εταιρεία. Με 349 δολάρια τιμή ρολογιού, η εταιρεία πρέπει να πουλήσει «μόνο» 3 εκατομμύρια Apple Watch για να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Σχεδόν 70% του τζίρου της Apple προέρχεται από το iPhone, οι πωλήσεις iPad καταρρέουν, και η εταιρεία χρειάζεται ένα νέο προϊόν για να μειώσει την εξάρτησή της από το ένα και μοναδικό προϊόν που πουλά πραγματικά, το iPhone.

Το Apple Watch δεν πρόκειται να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Να γιατί δεν πρόκειται να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία:

Κοστίζει 350 δολάρια
Μιλάμε για πολλά λεφτά, για μια συσκευή που δεν κάνει τίποτε παραπάνω απ’ ότι το iPhone σας. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που οι φορετές συσκευές δεν έχουν πάρει τα πάνω τους: η λειτουργικότητα δεν δικαιολογεί την τιμή. Όπως λέει ο επενδυτής τεχνολογίας Φρεντ Ουίλσον, «δεν θέλει ο καθένας να φορά έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στον καρπό του».

Η διάρκεια της μπαταρίας θα είναι χάλια
Αν οι φήμες για διάρκεια μπαταρίας μόλις 10 ωρών αποδειχθούν αληθινές, τότε μιλάμε για μεγάλη αποτυχία. Μια μπαταρία 10ωρης διάρκειας μόλις που θα επιτρέπει στους περισσότερους να πάνε και να γυρίσουν απ’ τη δουλειά τους. Και επειδή το Apple Watch είναι μικρό και κάνει τόσα πολλά, μάλλον δεν υπάρχουν πολλά που να μπορεί να κάνει η εταιρεία για να βελτιώσει την μπαταρία.

Δεν θεωρούν όλοι το Apple Watch τόσο όμορφο όσο ο Τιμ Κουκ
Όταν αποκάλυψε το Apple Watch, ο Τιμ Κουκ επεσήμανε πόσο όμορφα σχεδιασμένη είναι η συσκευή. Υπάρχουν όμως στην αγορά και έξυπνα ρολόγια που είναι πιο όμορφα απ’ αυτό, όπως π.χ. το θαυμάσιο Moto 360, που μοιάζει και με ρολόι. Σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα της Apple, το Apple Watch είναι μάλλον άσχημο.

Τι ακριβώς το ακαταμάχητο προσφέρει;
Χρειάζεστε να στείλετε σχέδια στους φίλους σας για να τους πείτε ότι θέλετε να πιείτε έναν καφέ; Χρειάζεστε να ζουμάρετε για να δείτε ένα κείμενο όταν έχετε μια οθόνη 5 ιντσών στην τσέπη σας; Χρειάζεστε να ξέρετε τους καρδιακούς παλμούς σας ενώ κάθεστε στο γραφείο; Η απάντηση των περισσότερων ανθρώπων σε όλα αυτά είναι «Όχι»! Ή και «αποκλείεται!».

Η έκδοση 2.0 θα είναι καλύτερη
Όταν ξοδεύετε 200 δολάρια για το iPhone, ξέρετε ότι κάνετε μια διετή επένδυση αγοράζοντας κάτι που θα αντικατασταθεί σε μερικά χρόνια και επιδοτείται από τον πάροχό σας. Με το Apple Watch πληρώνετε 350 δολάρια και μένετε μ’ αυτό. Οι περισσότεροι μάλλον θα περιμένουν να δουν τι θα προσφέρει το Apple Watch του χρόνου, αντί να σπεύσουν να το αγοράσουν από φέτος.