Γιατί το iPad δεν πουλάει όπως παλιά;

Γιατί το iPad δεν πουλάει όπως παλιά;

Οι πωλήσεις του tablet της Apple συνεχίζουν να πέφτουν, και σε αυτό έχει παίξει το ρόλο του και το νέο iPhone.

Παρά το γεγονός ότι το iPad βρίσκεται στην αγορά για μόλις πέντε χρόνια, αναλυτές θεωρούν ότι οι πωλήσεις του tablet της Apple έπιασαν «ταβάνι».

Αυτό υποστηρίζει σε έρευνά της η εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας IDC, η οποία προβλέπει πως η πτωτική πορεία των πωλήσεων του iPad θα συνεχιστεί έως και το 2019.

Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που τα iPad σταμάτησαν να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το 2013 ως την καλύτερη μέχρι στιγμή εμπορική χρονιά της Apple για το συγκεκριμένο προϊόν.

Μιλώντας στο CNN ο αναλυτής της IDC Jitesh Ubrani αποκαλεί το iPad ως τον «πιο αδύναμο κρίκο» της αγοράς tablets. Αναμένει, μάλιστα, ότι οι πωλήσεις του 2015 θα πέσουν στα 60,1 εκατ. κομμάτια, 5% λιγότερα από το 2014. Αν το νούμερο αυτό επαληθευτεί, τότε θα είναι το χαμηλότερο από το 2012.

Οι πωλήσεις των iPad υποχωρούν επί τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα από τα τελευταία επτά. Παρότι η Apple σημείωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η αγορά των iPad έπεσε κατά 18%.

Με ολόκληρη την αγορά tablet να υποχωρεί, το iPad δείχνει να τα πάει χειρότερα από τους ανταγωνιστές του. Η Apple υπολογίζει να πάρει για φέτος το 26% της συνολικής «πίτας», από το 29% που κατείχε πέρσι, ενώ η IDC υπολογίζει ότι μέχρι το 2019 το ποσοστό αυτό θα έχει πέσει στο 23%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, μεγάλο ρόλο στην πτώση των πωλήσεων του iPad έπαιξε η ίδια η Apple! Κι αυτό γιατί μετά την κυκλοφορία του νέου, πολύ μεγάλου, iPhone 6 Plus δημιουργήθηκε η αίσθηση στο καταναλωτικό κοινό πως ένα tablet όπως το iPad Mini θα τους ήταν πλέον άχρηστο.

Για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τη νέα μόδα των phablet (tablet + phone) πολλές εταιρείες προσανατολίζονται στην προσθήκη κλασσικών τηλεφωνικών λειτουργιών στα tablet τους. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ανεβάσει για φέτος τις πωλήσεις κατά 2%.

«Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός των phablets μεγαλώνει, υπάρχουν ακόμη πολλοί καταναλωτές οι οποίοι προτιμούν να ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία tablet σε μεγαλύτερες οθόνες», υποστηρίζει ο Ubrani.

Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να κυκλοφορούν φήμες ότι η Apple σχεδιάζει ένα νέο –τεραστίων διαστάσεων- tablet, με την οθόνη του να φτάνει ακόμη και τις 19 ίντσες. Άλλωστε, μπορεί τα πράγματα να πάνε χειρότερα από πριν, όμως η αγορά των iPad εξακολουθεί να είναι μια αγορά συνολικού μεγέθους 9 δισ. δολαρίων. Επομένως, δεν είναι καθόλου πιθανό να αφήσει η Apple ένα τόσο σημαντικό εμπορικό μερίδιο να πάει τόσο εύκολα χαμένο.