Γιατί το ισχυρό δολάριο είναι κακό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις

Γιατί το ισχυρό δολάριο είναι κακό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις

Στον παγκόσμιο συναλλαγματικό στίβο, το δολάριο είναι ασταμάτητος αήττητος πρωταθλητής όμως οι αγορές αντιδρούν διαφορετικά.

Το δολάριο διαπραγματεύεται σε υψηλά 12 ετών έναντι του ευρώ και 8 ετών έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Αυτή η δύναμη αποτελεί, από πολλές απόψεις, σημάδι ότι η οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ πιο υγιής από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ καλή για τους Αμερικανούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς είναι πιθανό το ευρώ να φθάσει σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ένα ευρώ σήμερα αξίζει περίπου 1,06 δολάρια.
Το ενισχυόμενο δολάριο καθιστά επίσης την τιμή των εισαγόμενων εμπορευμάτων φθηνότερη στις ΗΠΑ, αλλά οι επενδυτές τηρούν αντίθετη στάση. Πουλάνε μετοχές όσο πιο γρήγορα μπορούν ενώ η αγορά κατέρρευσε την Τρίτη.

Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές τόσο για την ανάκαμψη του δολαρίου; Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι.

Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις που μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους γίνεται στο εξωτερικό, είναι πιθανό να εμφανίσουν μείωση εσόδων κατά τη δημοσίευση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. Τα έσοδα από τις διεθνείς μονάδες τους θα είναι ασθενέστερα όταν μεταφραστούν σε αμερικανικά δολάρια.

Η Microsoft, η IBM, η Procter & Gamble, η Johnson & Johnson και η Caterpillar, είναι μερικές μόνο από τις πολλές blue chip εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι το ισχυρότερο δολάριο θα έχει επιπτώσεις στις πωλήσεις και τα κέρδη τους το τρέχον έτος.

Όμως αυτή είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες τους. Ο αντίκτυπος της διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορεί να αντισταθμιστεί με έξυπνες χρηματοοικονομικές κινήσεις. Αλλά οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις δεν είναι απλώς πονοκέφαλος για το λογιστήριο της εταιρείας και των οικονομικών στελεχών.

Είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος έναντι των φθηνότερων τιμών. Να θυμάστε ότι το ισχυρό δολάριο καθιστά επίσης τις τιμές των προϊόντων που παράγονται από μη αμερικανικές επιχειρήσεις πιο ελκυστικές.
Αυτό ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αγορές του εξωτερικού. Εταιρείες όπως η GM και η Ford μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον ανταγωνισμό με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων στις ξένες χώρες, εάν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του ευρώ.

Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα; Το δολάριο έχει ήδη κερδίσει σχεδόν 13% έναντι του ευρώ φέτος.

Όμως, το δολάριο θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τελικά αγοράζει ομόλογα μέσω ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

Εστιάστε σε εταιρείες με μικρή έκθεση στο εξωτερικό. Με απλά λόγια, τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να οδηγούν σε ισχυρότερο νόμισμα.
Γι ‘αυτό και ο Τζορτζ Γιανγκ, συν-διευθυντής των αμοιβαίων κεφαλαίων Villere Balanced και Villere Equity, λέει ότι ένας τρόπος για τους επενδυτές να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ισχυρό δολάριο είναι να ασχοληθούν με τις μικρότερες εταιρείες που δεν εξαρτώνται τόσο από τις διεθνείς αγορές για την ανάπτυξη.

«Έχουμε συμμετοχή κυρίως σε εγχώριες εταιρείες. Οπότε οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις δεν είναι τόσο θέμα», είπε.
Αυτή η στρατηγική μπορεί αποδώσει καλά για ένα διάστημα, αν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γιεν και άλλων νομισμάτων.

Διαβάστε ακόμη: ΕΚΤ και Fed αλλάζουν το παγκόσμιο νομισματικό «παιχνίδι»