Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα – Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα – Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό για ένα συμβάν που φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε «ακαθόριστη» βραχονησίδα.

Τη δήλωση ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, την οποία χαρακτήρισε «ακαθόριστη», πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο Μπιλντιρίμ φέρεται να δήλωσε:

«Ενημερωθήκαμε για κάποιες ενέργειες από τους γείτονές μας, την Ελλάδα, που ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένταση στο Αιγαίο. Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι συγκεκριμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, βλέπουμε γεγονότα ανάλογα με τα Ίμια, που σχετίζονται με την κυριότητα ακαθόριστων βραχονησίδων. Ξανά, στα τουρκικά παράλια, σηκώθηκε μία ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που είναι ακαθόριστη. Η τουρκική ακτοφυλακή, παρενέβη και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Μάλιστα, ο Γιλντιρίμ προχώρησε σε συστάσεις στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προτείνουμε να μείνουν μακριά από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».

Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση οποιοδήποτε περιστατικό παραβίασης ελληνικού εδάφους
«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.  «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».