Γιώργος Προκοπίου: Ποιος είναι ο νέος καπετάνιος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Γιώργος Προκοπίου: Ποιος είναι ο νέος καπετάνιος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Ï åðåíäõôÞò Ãéþñãïò Ðñïêïðßïõ ìéëÜåé êáôÜ ôçí õðïãñáöÞ ôçò óýìâáóçò ìåôáâßâáóçò ôïõ Íáõðçãåßïõ ôçò ÅÍÁÅ óôïí ÓêáñáìáãêÜ óôïí åðåíäõôÞ ðïõ áíáäåß÷èçêå áðü ôç ó÷åôéêÞ äéáãùíéóôéêÞ äéáäéêáóßá ôïí Éïýëéï ôïõ 2021, óå áßèïõóá ôïõ õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí, ÁèÞíá, Ôñßôç 21 Ìáñôßïõ 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για τον 76χρονο εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου η ανάληψη της τύχης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό του στοίχημα.

Στα «χέρια» του εφοπλιστή Γεώργιου Προκοπίου πέρασαν και τυπικά χθες Τρίτη τα Ναυπηγεία της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά. Η επίσημη τελετή έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας επικυρώθηκε η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου στον γνωστό Έλληνα εφοπλιστή, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής τον Ιούλιο του 2021.

Για τον 76χρονο εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου η ανάληψη της τύχης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό του στοίχημα. Για κάποιους ίσως να είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ρίσκα που έχει αναλάβει. Όμως για τον ίδιο η ανάληψη επιχειρηματικών ρίσκων είναι στο DNA του. Όπως λέει άλλωστε «αν δεν είσαι άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, τότε δεν κάνεις για τη ναυτιλία». Και τα ρίσκα που έχει πάρει με το καπέλο του καπετάνιου είναι πολλά και του έχουν βγει. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη 12η θέση που κατέλαβε στη Lloyd’s List το 2021 με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) και ο επενδυτής Γιώργος Προκοπίου (Δ) δίνουν τα χέρια κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά στον επενδυτή που αναδείχθηκε από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία τον Ιούλιο του 2021, σε αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, Αθήνα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) και ο επενδυτής Γιώργος Προκοπίου (Δ) δίνουν τα χέρια κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά στον επενδυτή που αναδείχθηκε από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία τον Ιούλιο του 2021, σε αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, Αθήνα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε ότι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως έχει πει ο ίδιος τα αγόρασε γιατί τον τσίγκλισε το όραμα να τα ξαναζωντανέψει και να εστιάσει στις νέες τεχνολογίες και στις νέες δυνατότητες. «Έχουμε τα πρωτεία στη ναυτιλία, πρέπει να αποκτήσουμε τα πρωτεία και στη ναυπηγική βιομηχανία» έχει πει. Κάτι που επανέλαβε και χθες. Όπως είπε το όραμά του είναι να γίνει αιχμή της τεχνολογίας στην ναυτιλιακή και στην αμυντική βιομηχανία, «για να μπορέσουμε να γίνουμε αυτάρκεις σε πολλά θέματα, να μην έχουμε ανάγκη κανέναν και μας μην μας βγάζουν από την πρίζα».

«Υπάρχει ένα σχέδιο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να το υλοποιήσουμε», είπε ο κ. Προκοπίου και συμπλήρωσε, «θέλουμε τη συνεργασία των εργαζομένων, αλλά πρέπει να έχουν αντικείμενο. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε πολύ να έχουν αντικείμενο, διότι αυξανομένου του αντικειμένου, αυξάνεται και ο αριθμός των εργαζομένων».

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι έκανε προσωπικές συνεντεύξεις σε πολλούς ανθρώπους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. «Είδα ανθρώπους που το αγαπάνε, ανθρώπους που το θέλουν να προχωρήσει, που στεναχωριόντουσαν πολύ. Τώρα πως κατάφεραν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι να το διαλύσουν, μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι το διαλύσανε και οι ίδιοι πάλι στεναχωριόντουσαν που το διαλύσανε. Επομένως, κατάλαβα ότι είναι βαρύ το τιμόνι και ο καπετάνιος είναι που δίνει την πορεία. Επομένως, για πολλά χρόνια δεν είχε καπετάνιο εκεί πέρα» είπε.

Ο Γιώργος Προκοπίου, αν και σπούδασε πολιτικός μηχανικός, είναι καπετάνιος. Σε ηλικία έξι ετών έφτιαξε από ένα μαδέρι ένα μικρό πλοίο. «Όταν το έβαλα στη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας και το οδήγησαν τα κύματα ένιωσα υπέροχα. Από τότε ήξερα τι θα κάνω», έχει πει. Το πρώτο του πλοίο το αγόρασε το 1972 και δημιούργησε την πρώτη του εταιρεία την Dynacom με χρηματοδότηση από κεφάλαια από το real estate. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 ο Γιώργος Προκοπίου και ο αδελφός του Δημήτρης Προκοπίου είχαν 30 πλοία, τα οποία μοίρασαν όταν αποφάσισαν να τραβήξουν διαφορετικές ρότες.

Τα επόμενα χρόνια ο Γιώργος Προκοπίου ίδρυσε τρεις ακόμη εταιρείες μια εκ των οποία είναι η Dynagas LNG Partners LP, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Dynagas LNG Partners LP που είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (“LNG”), έχει μακροπρόθεσμες ναυλώσεις με διεθνείς εταιρείες φυσικού αερίου με μέση υπολειπόμενη διάρκεια σύμβασης 6,4 έτη. Στις 17 Μαρτίου του 2023, το εκτιμώμενο συμβατικό υπόλοιπο εσόδων της ήταν 1 δισ. δολάρια.

Σήμερα ο στόλος του ξεπερνά τα 110 βαπόρια, ενώ φέρεται να διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά χαρτοφυλάκια με επενδύσεις στο real estate.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: