Γιώργος Στάσσης: Ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπη η ΔΕΗ το 2030

Γιώργος Στάσσης: Ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπη η ΔΕΗ το 2030
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλά κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Δ.Ε.Η., Αθήνα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2030 η ΔΕΗ θα είναι μια μοντέρνα επιχείρηση, leader στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε εκδήλωση για την «πράσινη ανάκαμψη» που διοργάνωσε το Bloomberg.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης έως το 2023 με ταυτόχρονη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 1,5 γιγαβάτ, τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75%.

«Ο ήλιος και ο άνεμος είναι ήδη οι φθηνότερες πηγές ενέργειας, η πρόκληση είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές» ανέφερε.

Η ΔΕΗ προχωρά με τη διαδικασία απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα αναπτύσει τις ΑΠΕ με 1,5 γιγαβάτ σε βάθος διετίας και 6 γιγαβάτ απώτερο στόχο.

Το σχέδιο στις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, είναι ένας συνδυασμός οργανικής ανάπτυξης και συνεργασιών. Από εκεί και πέρα, δεύτερος πυλώνας του ευρύτερου προγράμματος είναι η ψηφιοποίηση και ο τρίτος η πελατοκεντρική προσέγγιση με διευρυμένες υπηρεσίες.

Η ηλεκτροκίνηση τόνισε αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και η ΔΕΗ αναπτύσσει το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στη χώρα.

Τόνισε ότι για να πετύχει η στρατηγική της εταιρείας, σημείωσε, χρειάζεται ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει την είσοδο νέων λύσεων και νέων προϊόντων.

Σημείωσε ότι γίνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στον ενεργειακό τομέα, που διευκολύνουν  και βοηθούν τη ΔΕΗ να επιταχύνει την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και του ανοίγματος της αγοράς όπως για παράδειγμα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και το target model στην αγορά ενέργειας.