Η Γιούλια Σκριπάλ συνήλθε και μιλά για τη δηλητηρίαση και την κατάσταση του πατέρα της

Η Γιούλια Σκριπάλ συνήλθε και μιλά για τη δηλητηρίαση και την κατάσταση του πατέρα της

Την ίδια ώρα αυξάνεται η πίεση προς τη Βρετανία να φέρει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή της Ρωσίας. 

«Είμαι βέβαιη πως αντιλαμβάνεσθε ότι το όλο επεισόδιο μού έχει δημιουργήσει κάποια σύγχυση και ελπίζω ότι θα σεβασθείτε την ιδιωτικότητά τη δική μου και της οικογενείας μου κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσής μου». Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γιούλια Σκριπάλ, η κόρη του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, που δηλητηριάσθηκε τον περασμένο μήνα με νευροτοξικο παράγοντα σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει σημαντικές διεθνείς αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Στην ανακοίνωση που η Γιούλια Σκριπάλ εξέδωσε μέσω της βρετανικής αστυνομίας δηλώνει ότι «συνήλθε πριν από μία εβδομάδα και είναι στην ευχάριστη θέση να πει ότι ανακτά τις δυνάμεις της μέρα τη μέρα».

«Είμαι ευγνώμων για το ενδιαφέρον που προκάλεσα και για τα πολυάριθμα μηνύματα συμπαράστασης που δέχθηκα», τονίζει η 33χρονη.

Η Γιούλια Σκριπάλ και ο πατέρας της Σεργκέι βρέθηκαν σε λιπόθυμη κατάσταση, την 4η Μαρτίου, σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπερι της  νοτιοδυτικής Αγγλίας, όπου διέμενε ο πρώην κατάσκοπος από το 2010.

 

Την ίδια ώρα, στη Ρωσία η εκπομπή «60 λεπτά» του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Ρωσία 1 παρουσίασε την μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία που είχε κάνει η Γιούλια Σκριπάλ με την ξαδέρφη της Βικτόρια. Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, η κόρη του Σεργκέι Σκριπάλ ακούγεται να λέει «όλα είναι καλά, όλα αντιμετωπίζονται, όλοι πάμε καλύτερα, όλοι μας είμαστε ζωντανοί».

Η Βικτόρια φαίνεται να ερωτά την ξαδέρφη της Γιούλια για την κατάσταση του πατέρα της και η Γιούλια απαντάει λέγοντας ότι «όλα είναι καλά και αυτή τη στιγμή εκείνος κοιμάται». Συνεχίζει μάλιστα και λέει ότι «η κατάσταση της υγείας μας είναι φυσιολογική, κανένας μας δεν έχει προβλήματα που να μην μπορούν αποκατασταθούν» και «σύντομα θα πάρω εξιτήριο» (από το νοσοκομείο- σ.σ). Στην αρχή της εκπομπής οι παρουσιαστές, ανέφεραν ότι η ίδια η Βικτόρια Σκριπάλ ήταν αυτή που τους έδωσε την μαγνητοφωνημένη συνομιλία που είχε γίνει το προηγούμενο βράδυ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα της συνομιλίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το νοσοκομείο του Σάλσμπερι την περασμένη εβδομάδα, ο Σεργκέι Σκριπάλ παραμένει σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση της Γιούλιας Σκριπάλ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βρετανία Αλεξάντερ Γιακοβένκο επισήμανε ότι με χαρά πληροφορήθηκε ότι η Σκριπάλ αναρρώνει μετά τη δηλητηρίασή της τον περασμένο μήνα. Ο Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε ότι η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση,  τονίζοντας ότι «δεν είναι αλήθεια» πως η Μόσχα είχε κίνητρο να σκοτώσει τον πρώην πράκτορα. Είπε για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του δεν παρήγαγε ποτέ τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, η ουσία που σύμφωνα με το Λονδίνο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον των Σκριπάλ.

«Όλη η ιστορία του Νόβιτσοκ ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990. Δεν το παρασκευάσαμε ποτέ, δεν είχαμε ποτέ στην κατοχή μας Νόβιτσοκ. Είναι δημιούργημα άλλων χωρών και άλλων επιστημόνων» συμπλήρωσε.

Γερμανία: Η Βρετανία πρέπει να δώσει αποδείξεις για την ευθύνη της Ρωσίας
Η Βρετανία πρέπει να φέρει αποδείξεις ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση, τον περασμένο μήνα, ενός ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του στην Αγγλία, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τα θέματα που αφορούν τη Ρωσία. Ο Γκέρνοτ Έρλερ δήλωσε πως η πίεση στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αυξάνεται μετά την ανακοίνωση, την Τρίτη, από το βρετανικό ερευνητικό κέντρο του Πόρτον Ντάουν πως δεν μπορεί να αποφανθεί ακόμη αν ο νευροπαραλυτικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε παραχθεί στη Ρωσία.

«Αυτό αυτιφάσκει με αυτό που είχαμε ακούσει προηγουμένως από Βρετανούς πολιτικούς και σίγουρα θα αυξήσει την πίεση που δέχεται η Βρετανία να φέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι τα ίχνη οδηγούν στη Μόσχα», δήλωσε ο Έρλερ στο γερμανικό δίκτυο ARD.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως επιπλέον πληροφορίες από τη μυστική υπηρεσία φαίνεται πως έκαναν τη Βρετανία να κατηγορήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόπειρα φόνου του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

«Φαίνεται πως υπήρχαν τέτοιες αναφορές από τη βρετανική πλευρά, βασισμένες σε πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας, έτσι δεν έπαιξε ρόλο μόνο το Πόρτον Ντάουν, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες», δήλωσε ο Έρλερ. «Όμως αυτές οι αναφορές δεν είναι δημόσια γνωστές και τώρα υπάρχει πίεση να γίνουν γνωστές περισσότερες απ’ αυτές τις πληροφορίες, διαφορετικά δεν υπάρχει διαφάνεια στο όλο ζήτημα», δήλωσε.

Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία πρέπει να σταματήσει, τόνισε ο Έρλερ και ζήτησε να υπάρξει μια ανάπαυλα όσο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων πραγματοποιεί ανεξάρτητη έρευνα για την τοξίνη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.