Γιούνκερ εναντίον Γιούνκερ καθώς η Κομισιόν τα «βάζει» με την Amazon

Γιούνκερ εναντίον Γιούνκερ καθώς η Κομισιόν τα «βάζει» με την Amazon
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο στόχαστρο της Ευρ. Επιτροπής η φορολογική συμφωνία του αμερικανικού «γίγαντα» με το Λουξεμβούργο.

του Τζέφρεϊ Σμιθ

Την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σκεπτικό βάσει του οποίου αμφισβητεί τη νομιμότητα της φορολογικής συμφωνίας μεταξύ του Λουξεμβούργου και της Amazon, σε συνέχεια των κατηγοριών που είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά πριν από έξι μήνες.

Η έρευνα της Επιτροπής είναι μια από τις τέσσερις υποθέσεις που αφορούν συμφωνίες χωρών με πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί με καταχρηστικό τρόπο για να αποφύγουν οι εταιρείες δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Άλλες δύο υποθέσεις αφορούν την Ολλανδία και τη Starbucks, και η τέταρτη την Ιρλανδία και την Apple.

Αν η Κομισιόν μπορέσει να αποδείξει ότι οι συμφωνίες διαστρεβλώνουν την Κοινή Αγορά της ΕΕ, τότε οι εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές θα χάσουν το υπέρ τους φορολογικό καθεστώς που έχει ενισχύσει την κερδοφορία τους κατά δεκάδες δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια.

Η συμφωνία της Amazon έχει μια σοβαρή πολιτική διάσταση, εφόσον ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που την ενέκρινε ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος είναι, με άλλα λόγια, ο υπεύθυνος για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ…

Η πολιτική του Γιουνκέρ όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έχει συναντήσει οξεία κριτική, ειδικά από τότε που διέρρευσαν έγγραφα τα οποία τεκμηριώνουν την εκτεταμένη χρήση εταιρειών με έδρα το Λουξεμβούργο από άλλες εταιρείες ώστε αυτές να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Σε ένα επεξηγητικό σημείωμα 23 σελίδων, η Ευρ. Επιτροπή υποστηρίζει ότι θεωρεί πως η συμφωνία της Amazon βασίζεται σε ακατάλληλες μεθόδους, παραπλανητικά στοιχεία και μια αδικαιολόγητη χρήση πληρωμών για πνευματικά δικαιώματα για να μεταφέρει η εταιρεία εγγεγραμμένα κέρδη της σε μια άλλη θυγατρική, με έδρα στο Λουξεμβούργο, που δεν υπόκειται όμως σε φορολογικές υποχρεώσεις όπως αυτές ορίζονται από το Λουξεμβούργο ή τις ΗΠΑ.

«Οι αρχές του Λουξεμβούργου παρέχουν ένα πλεονέκτημα στην Amazon» είπε η Κομισιόν, προθέτοντας ότι θεωρεί τη συμφωνία ασύμβατη με την Κοινή Αγορά.