Γιούνκερ – Σούλτς – Tούσκ και Μέρκελ: Τι ζητούν από τη Μέι

Γιούνκερ – Σούλτς –  Tούσκ και Μέρκελ: Τι ζητούν από τη Μέι
epa02996220 Britiah Home Secretary Theresa May arrives for a cabinet meeting at Downing Street in London, Britain, 08 November 2011. An inquiry has been launched into the UK border force amid claims that hundreds of thousands of people were allowed to enter Britain without proper checks during the summer of 2011. The head of the UK Border Agency, Brodie Clark, faces the sack, after guards quietly dropped certain passport checks. Home secretary Theresa May has asked the chief inspector of the UK Border Agency, John Vine, to investigate and will make a statement to parliament 08 November 2011. EPA/ANDY RAIN

Πρώτα να προσαρμοστεί ή να πιεστεί να δράσει άμεσα;

Οι ευχές υψηλόβαθμων πολιτικών προς την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας είναι διφορούμενες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να μιλήσει άμεσα με την Τερέζα Μέι για τις συνέπειες του Brexit. Στη συγχαρητήρια επιστολή του της έγραψε: “Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση την οποία πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ο Γιούνκερ πρόσθεσε επίσης ότι θα χαρεί να ακούσει τις απόψεις της επί του θέματος και ελπίζει σε μια συνάντησή τους στο εγγύς μέλλον.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα χαρεί επίσης να συνεργαστεί με την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας και θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ. Στο ερώτημα ποιες προσδοκίες έχει η καγκελάριος από τις διαπραγματεύσεις με την Μέι, ο εκπροσωπος απάντησε: “Θέλουμε τώρα να αφήσουμε τη βρετανική πλευρά να πάρει τις αποφάσεις της. Δεν υπάρχουν νέες προσδοκίες. Όλες έχουν εκφραστεί”.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα χαιρόταν “οι σχέσεις συνεργασίας να είναι επιτυχείς”. Πρόσθεσε δε στην επιστολή του ότι θα χαιρόταν να υποδεχτεί την Μέι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στον κύκλο των ηγετών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς συνέδεσε τις ευχές του με το αίτημα για σύντομο ξεκαθάρισμα του θέματος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. “Το θέμα της ηγεσίας λύθηκε, τώρα αναμένω ότι θα εργασθούμε γοργά ώστε να υπάρξει βεβαιότητα”.

 

Διαβάστε επίσης: Η Μέι ζητά χρόνο από Μέρκελ και Ολάντ για τις διαπραγματεύσεις του Brexit