Γιουβάλ Νόα Χαράρι: Δεν ξέρω εάν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να επιβιώσει από την τεχνητή νοημοσύνη

Γιουβάλ Νόα Χαράρι: Δεν ξέρω εάν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να επιβιώσει από την τεχνητή νοημοσύνη
Yuval Noah Harari gives a talk at the Love Tomorrow Conference on sustainable development, Thursday 28 July 2022. The aim of this conference is to inspire and engage 5,000 young people, scientists and policy makers on topics ranging from empathy to biodiversity, climate and technology. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP) Photo: AFP
Ο Ισραηλινός φιλόσοφος προειδοποιεί πως οι νέες τεχνολογίες θα μπορούν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους ακόμα και με τη δημιουργία νέων θρησκειών.

«Με αυτόν τον τρόπο το ρεύμα σβήνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Δημιουργούμε κάτι που μας αποδυναμώνει. Και συμβαίνει τόσο γρήγορα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν τι ακριβώς συμβαίνει. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε την τεχνητή νοημοσύνη να λαμβάνει σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό», είπε ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι στη βρετανική Telegraph.

Ο ειδικός ανησυχεί βαθιά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Είναι η πρώτη τεχνολογία που κατακτά τη γλώσσα στην ιστορία», τονίζει.

Ο Ισραηλινός ιστορικός και φιλόσοφος υποστηρίζει ότι «η εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορεί μόνο να διανείμει περιεχόμενο που δημιουργείται από τον άνθρωπο, αλλά θα μπορεί η ίδια παράγει το περιεχόμενο».

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί έντονη συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις του Α.Ι. στον πολιτισμό, καθώς, μελλοντικά, ο δημιουργός κειμένων, μελωδιών, τηλεοπτικών σειρών και διαφόρων εικόνων δεν θα είναι ο άνθρωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απλώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό. Ποιες είναι οι συνέπειες εάν η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει την κουλτούρα;» προειδοποιεί ο Yuval Noah Harari.

Δεδομένης της δυνατότητας της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί ιστορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό ή κακό, προκύπτει μια νέα πρόκληση για τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, ο Χαράρι πρόσθεσε, τον προηγούμενο μήνα, το όνομά του σε μια επιστολή που υπογράφηκε από χιλιάδες ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματία Έλον Μασκ, ζητώντας μορατόριουμ στη νέα τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Χαράρι, η δύναμη χειραγώγησης του δημόσιου λόγου μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα εργαλεία Α.Ι., με τους ειδικούς στην παραπληροφόρηση να συμφωνούν και να υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντική απειλή.

«Αυτό (AI) αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες από τα αυταρχικά καθεστώτα, επειδή οι δημοκρατίες εξαρτώνται από τη δημόσια ομιλία», δήλωσε ο Χαράρι στην Telegraph.

«Η δημοκρατία είναι ουσιαστικά συζήτηση. Οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους. Εάν η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει τη συζήτηση, η δημοκρατία θα τελειώσει», προειδοποιεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ισραηλινός ειδικός υπενθυμίζει ότι οι τρέχουσες τεχνολογίες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του παρελθόντος.

«Το ναζιστικό καθεστώς χρησιμοποιούσε τεχνολογίες όπως τρένα, ηλεκτρισμό και ραδιόφωνο. Δεν είχαν εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά στον 21ο αιώνα, ένα νέο καθεστώς θα έχει πιο ισχυρά εργαλεία. Τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο καταστροφικές. Θα συμβεί κάτι που δεν ξέρω αν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να το ξεπεράσει», λέει με ανησυχία.

Μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο στην Ελβετία, ο Χαράρι, αναφέρθηκε και στο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να μας ελέγξει δημιουργώντας νέες θρησκείες τις οποίες θα ακολουθούν τυφλά οι άνθρωποι παγιδευμένοι σε ένα κόσμο παρόμοιο με αυτόν που παρουσιάζεται στην σειρά κινηματογραφικών ταινιών «Matrix».

«Στο μέλλον ίσως δούμε τις πρώτες λατρείες και θρησκείες στην ανθρώπινη ιστορία των οποίων τα σεβαστά κείμενα θα έχουν γραφτεί από κάποια μη ανθρώπινη νοημοσύνη. Φυσικά, οι θρησκείες σε όλη την ιστορία ισχυρίζονταν ότι τα ιερά τους βιβλία γράφτηκαν από κάποια άγνωστη ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτό δεν ίσχυε ποτέ πριν αλλά θα μπορούσε να γίνει αληθινό πολύ, πολύ γρήγορα, με εκτεταμένες συνέπειες. Οι μηχανές έχουν πλέον τα εργαλεία για να μας τοποθετήσουν σε ένα κουκούλι, σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων που θα μοιάζει με το Matrix» προειδοποίησε ο Χαράρι.

«Σε αντίθεση με ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, δεν χρειάζεται πραγματικά να εμφυτευθούν τσιπ στον εγκέφαλο των ανθρώπων για να τους ελεγχθούν ή να χειραγωγηθούν. Για χιλιάδες χρόνια προφήτες και πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα και την αφήγηση για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους ανθρώπους και να αναδιαμορφώσουν την κοινωνία. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να μπορεί να το κάνει. Και από τη στιγμή που μπορεί δεν χρειάζεται να στείλει ρομπότ δολοφόνους για να μας πυροβολήσουν. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πατήσουν τη σκανδάλη μόνοι τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χαράρι εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την κυκλοφορία εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό χωρίς κανέναν έλεγχο.

«Με όλο τον σεβασμό προς τον Έλον Μασκ και τον (Μαρκ) Ζούκερμπεργκ ή τους άλλους ηγέτες μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, κανείς δεν τους εκλέγει, δεν εκπροσωπούν κανέναν παρά μόνο τους μετόχους τους και δεν υπάρχει λόγος να τους εμπιστευόμαστε», είπε ο Χαράρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: