Τα chatbot …διψάνε για προσωπικά δεδομένα

Τα chatbot …διψάνε για προσωπικά δεδομένα
ChatGPT sign on OpenAI website displayed on a screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 31, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι δυνατότητες των διεπαφών τεχνητής νοημοσύνης ως εργαλεία για υπερβολική συλλογή δεδομένων είναι τεράστιες - και πρόκειται να αυξηθούν.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες ικανότητες των chatbot που εκπαιδεύονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το GPT-4 της OpenAI, το Bard της Google και το Bing Chat της Microsoft, κορυφώνονται.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την ικανότητά των chatbot να διαδίδουν παραπληροφόρηση σε τεράστια κλίμακα, καθώς και για τον κίνδυνο που η ανάπτυξή τους αποτελεί για την ανθρωπότητα συνολικά. Και σαν να μην έφταναν αυτά, υπάρχει και μια τρίτη πτυχή που αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας.

Αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε στην πρόσφατη απαγόρευση του ChatGPT στην Ιταλία. Η ιταλική ρυθμιστική αρχή για τα δεδομένα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το μοντέλο που χρησιμοποιεί η ιδιοκτήτρια της ChatGPT, OpenAI, και ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αν η εταιρεία έχει παραβιάσει τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα chatbot μπορεί να είναι χρήσιμα για τη δουλειά και για προσωπικά καθήκοντα, αλλά συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει επίσης πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να βοηθά τους εγκληματίες να πραγματοποιούν πιο πειστικές και αποτελεσματικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικότητας που συνδέονται με μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα chatbot θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο …πεινασμένα για δεδομένα, όπως σημειώνει ο The Guardian. Ο χαρακτήρας τους που βασίζεται στη συνομιλία μπορεί να αιφνιδιάσει τους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνει να δώσουν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που θα έδιναν σε μια μηχανή αναζήτησης. Το ύφος τους παραπέμπει σε άνθρωπο κι αυτό μπορεί να λειτουργεί αφοπλιστικά για τον χρήστη.

Τα chatbot συνήθως συλλέγουν πληροφορίες κειμένου, φωνής και συσκευής, καθώς και δεδομένα που μπορούν να αποκαλύψουν την τοποθεσία σας, όπως η διεύθυνση IP σας. Όπως και οι μηχανές αναζήτησης, τα chatbot συλλέγουν δεδομένα όπως η δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό τηλεφώνου σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τα chatbot λένε ότι τα δεδομένα σας χρειάζονται για να βοηθήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη διαφήμιση. Κάθε φορά που ζητάτε βοήθεια από ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, μικροϋπολογισμοί τροφοδοτούν τον αλγόριθμο για τη δημιουργία προφίλ ατόμων. Πρόκειται για στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες διαφημίσεις.

Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι διερευνά την ιδέα της εισαγωγής διαφημίσεων στο Bing Chat. Πρόσφατα προέκυψε επίσης ότι το προσωπικό της Microsoft μπορεί να διαβάζει τις συνομιλίες των chatbot των χρηστών και η αμερικανική εταιρεία ενημέρωσε την πολιτική απορρήτου της για να το συμπεριλάβει αυτό.