Gizelis Robotics: Πώς η ροµποτική παλετοποίηση απογειώνει την παραγωγικότητα και µειώνει το κόστος

Gizelis Robotics: Πώς η ροµποτική παλετοποίηση απογειώνει την παραγωγικότητα και µειώνει το κόστος
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Solutions Study Megara Resins: Ροµποτική λύση παλετοποίησης Bag Palletizing Standard που απογειώνει την παραγωγικότητα και µειώνει το κόστος.

SOLUTION STUDY MEGARA RESINS: Εγκατάσταση στην Ελλάδα

Το πρόβληµα της αυξηµένης ζήτησης προϊόντων

Η Megara Resins λόγω της αυξανόµενης ζήτησης των προϊόντων που αφορούν τους σάκους των 25 κιλών αναζήτησε στην Gizelis Robotics µια λύση παλετοποίησης, η οποία να ικανοποιεί τα εξής:

  • Παλετοποίηση σάκων 25 κιλών
  • Ταχύτητα παραγωγής 3 σάκοι ανά λεπτό
  • Μέγιστο ύψος παλέτας 1800mm
  • Μείωση του κόστους παραγωγής
  • Μικρό χωροταξικό αποτύπωµα
  • Λιγότερη τακτική συντήρηση
  • Βελτιστοποίηση των συνθηκών εργασίας µε απαλλαγή των εργαζοµένων από την βαριά εργασία.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η λύση

Η λύση που προτάθηκε από την εταιρεία Gizelis Robotics αφορά το έτοιµο κελί Bag Palletizing Standard, ένα ολοκληρωµένο ροµποτικό σύστηµα παλετοποίησης εξοπλισµένο µε έναν ροµποτικό βραχίονα της εταιρείας Yaskawa. Πρόκειται για ένα βιοµηχανικό ροµποτικό βραχίονα νέας γενιάς, ειδικός για εφαρµογές παλετοποίησης.

Ποια είναι η εταιρεία Megara Resins

Η εταιρεία Megara Resins από το 1961 παράγει µαλεϊκές, φαινολικές και συνθετικές ρητίνες, κολοφώνιο και τερεβινθέλαιο.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Επίσης, αναπτύσσει εµπορικές δραστηριότητες στον ίδιο τοµέα, µέσω θυγατρικών της. Εξάγει σε ευρωπαϊκές χώρες και τρίτες χώρες σηµαντικό µέρος της παραγωγής της. Έχει την έδρα και τις εγκαταστάσεις της στη θέση Άγιος ∆ηµήτριος, στα Μέγαρα Αττικής. Η εταιρρία κάνοντας χρήση νέων και καινοτόµων τεχνολογιών πετυχαίνει να παράγει προϊόντα αρίστης ποιότητας.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η λύση παλετοποίησης Bag Palletizing Standard της Gizelis Robotics.

Η έτοιµη λύση Bag Palletizing Standard που προτάθηκε από την εταιρρία Gizelis robotics αφορά ένα ολοκληρωµένο ροµποτικό σύστηµα παλετοποίησης εξοπλισµένο µε έναν ροµποτικό βραχίονα της εταιρρίας Yaskawa και συγκεκριµένα τον βραχίονα MPL 80II.

Πρόκειται για έναν βιοµηχανικό ροµποτικό βραχίονα νέας γενιάς, πέντε βαθµών ελευθέριας ειδικός για εφαρµογές παλετοποίησης. Ο σχεδιασµός του έχει βασισθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγής, καθώς η φιλοσοφία της τοποθέτησης του κινητήρα – µειωτήρα κατευθείαν στο σηµείο κίνησης, επιτρέπει τη σηµαντική µείωση του κόστους συντήρησης. Ως εκ τούτου οι µειωτήρες δεν απαιτούν συντήρηση, ενώ παραλείπονται και ατέρµονες κοχλίες, ιµάντες κίνησης και τερµατικοί διακόπτες στους άξονες, στοιχεία που απαιτούν αυξηµένο κόστος αντικατάστασης – ρύθµισης.

Ρομποτικός βραχίονας

Στον συγκεκριµένο βραχίονα προστέθηκε µια ροµποτική αρπάγη, η οποία έχει την δυνατότητα να µεταφέρει σάκους από το σηµείο παραλαβής στο σηµείο εναπόθεσης στην παλέτα χωρίς αλλοίωση της γεωµετρίας η τραυµατισµό του προϊόντος.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η λύση του Bag Palletizing Standard της Gizelis Robotics περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης με:

  • Ειδικά ράουλα επιπεδοποίησης για την βέλτιστη κατανοµή προϊόντος
  • ∆ιάταξη ασφαλείας µε φράχτη ασφαλείας, φωτοκουρτίνες και safery controller
  • Ειδικό SCADA χειρισµού µε χρήση HMI υψηλής ευκρίνειας για την διεπαφή του χειριστή µε το σύστηµα.

Η λειτουργία του συστήµατος είναι µια εξαιρετικά απλή διαδικασία. Ο χειριστής φορτώνει τον ραµµένο σάκο στον ραουλόδροµο εισόδου. Εν συνεχεία, ο σάκος κινείται αυτόµατα προς τον ανιχνευτή µετάλλων. Σε περίπτωση που ανιχνευτεί µέταλλο θα συνεχίσει ο σάκος προς το ροµπότ, το οποίο θα παραλάβει τον σάκο και θα τον τοποθετήσει στο πάτωµα σε προκαθορισµένη θέση. Σε περίπτωση που ο ανιχνευτής µετάλλων δεν ανιχνεύσει κάποιο µέταλλο τότε ο σάκος θα κινηθεί προς την αυτόµατη ετικετέζα και θα σταµατήσει για ετικετοποίηση στο πάνω σηµείο του. Εν συνεχεία ο σάκος οδηγείται προς το ροµπότ, το οποίο τον παραλαµβάνει και τον παλετοποιεί. Όταν η παλετοποίηση ολοκληρωθεί τότε ηχητικό σήµα θα ειδοποιήσει τον χειριστή για την χειροκίνητη αφαίρεσή της και τη χειροκίνητη προσθήκη νέας άδειας παλέτας. Στο σηµείο αυτό, ο χειριστής εισέρχεται στο σύστηµα και τα συστήµατα ασφαλείας απενεργοποιούν το ροµπότ όχι όµως το υπόλοιπο σύστηµα. Μετά την χειροκίνητη εισαγωγή νέας παλέτας ο χειριστής πατάει µπουτόν εκκίνησης για να συνεχίσει η παλετοποίηση. Ο κύκλος επαναλαµβάνεται καθ’ όλη την διάρκεια παραγωγής.

«Η εφαρµογή Bag Palletizing Standard της Gizelis Robotics στις εγκαταστάσεις της Megara Resins είναι ένα πραγµατικό παράδειγµα πετυχηµένης υιοθέτησης της ροµποτικής τεχνολογίας που αποσκοπεί στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, την σταθερή χωρίς διακοπές παραγωγική διαδικασία, την ασφάλεια και υγεία των εργαζοµένων», Γιώργος Κουτσουδάκης.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής λύσης

Μετά την ολοκλήρωση της επιτυχηµένης εγκατάστασης του ροµποτικού συστήµατος από την εταιρία Gizelis Robotics. Τα πλεονεκτήµατα που προσφέρει η συγκεκριµένη ροµποτική λύση είναι τα ακόλουθα:

  • Αύξηση της παραγωγικότητας 42%.
  • Μείωση σφαλµάτων 40%.
  • Εξάλειψη τραυµατισµών ανθρώπινου δυναµικού από βαριά εργασία.
  • Αύξηση της απόδοσης των εργαζοµένων καθώς εργάζονται σε µια σύγχρονη εταιρεία που ενδιαφέρεται για εκείνους και εξαλείφει τους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους.
  • Μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσµα.
  • Εξοικονόµηση χώρου από το µειωµένο αποτύπωµα της ροµποτικής λύσης.
  • Μετρήσιµοι παραγωγικοί χρόνοι χωρίς απρόβλεπτες διακοπές ή διακυµάνσεις της ροής της παραγωγής.

«Αναζητήσαµε στην Gizelis Robotics µια σύγχρονη εφαρµογή παλετοποίησης που θα µπορούσε να εξυπηρετήσει αποτελεσµατικά τις ανάγκες της παραγωγής µας και που ταυτόχρονα θα δηµιουργούσε ένα ασφαλές περιβάλλον, απελευθερώνοντας τους ανθρώπους µας από την βαριά εργασία. Οι άνθρωποι µας αποτελούν τον σηµαντικότερο συντελεστή ανάπτυξης της εταιρείας. Η εφαρµογή έως σήµερα δουλεύει χωρίς πρόβληµα, και το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα της συγκεκριµένης λύσης είναι ο εύκολος χειρισµός του συστήµατος», Κο. Παπαδόπουλος CEO.