Γκάρντιαν: «Όπως οι Ιεροεξεταστές τον Μεσαίωνα»

Γκάρντιαν: «Όπως οι Ιεροεξεταστές τον Μεσαίωνα»

Οργισμένο άρθρο της εφημερίδας. Αντιδράσεις από το Βερολίνο και αποστάσεις από την Ουάσινγκτον.

Στο σημερινό κεντρικό του άρθρο ο Γκάρντιαν χαρακτηρίζει τη σύλληψη του συντρόφου του ρεπόρτερ που αποκάλυψε το κύκλωμα παρακολουθήσεων της NSA από τις βρετανικές αρχές και την επιδρομή πρακτόρων στα γραφεία της, ως «την πιο περίεργη πράξη κρατικής λογοκρισίας που έχει γίνει στη διαδικτυακή εποχή».

«Δεν τους (Βρετανοί πράκτορες) ενδιέφερε καθόλου το γεγονός ότι αντίγραφα αυτών των δίσκων υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αυτό που ήθελαν ήταν μια συμβολική καταστροφή» σημείωσε η εφημερίδα, συγκρίνοντας τους με τους Ισπανούς Ιεροεξεταστές του Μεσαίωνα.

Χθες, η εφημερίδα αποκάλυψε πως αναγκάσθηκε να καταστρέψει, υπό την πίεση της βρετανικής κυβέρνησης, τα εμπιστευτικά ντοκουμέντα που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκαλυφθεί το σύστημα παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA από τον ρεπόρτερ της, Γκλεν Γκρίνγουολντ.

Η εφημερίδα δίνει ιδιαίτερη βάση στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι αποκαλύψεις, διαχωρίζοντας τον με αυτόν στην περίπτωση των Wikileaks. «Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η NSA παραβίασε χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια τη νομοθεσία για την ιδιωτικότητα», παρατηρεί ο αρθρογράφος, Σάιμον Τζένκινς.

«Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ και ο Εντουαρντ Σνόουντεν δεν είναι οι μόνοι που επαναστάτησαν μπροστά στις καταχρήσεις. Πίσω τους πρέπει να περιμένουν εκατοντάδες», σημειώνει ο Τζένκινς, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις των ΗΠΑ απέναντι στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, τον άνθρωπο που παρέδωσε χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού στα Wikileaks, «πουτινικού τύπου αντιμετώπιση», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη και δικάστηκε.

«Το σύστημα προληπτικής λογοκρισίας χρησιμοποιείται για να μη βλάπτονται οι πολιτικοί και οι μυστικές υπηρεσίες – στο όνομα βέβαια της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» γράφει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι παρά τη διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο χώρο της ενημέρωσης, οι παραδοσιακές εφημερίδες είναι αυτές που έχουν και τη δύναμη και τους πόρους να τα βάλουν με την κρατική εξουσία.

Ο Σάιμον Τζένκινς καταλήγει λέγοντας ότι «Οι αθώοι δεν χρειάζεται να φοβούνται για τίποτα. Η απόλυτη ασφάλεια αποτελεί ψευδαίσθηση. Το μόνο που απαιτείται είναι νομιμοφροσύνη. Όπως είπε ένας Βρετανός πράκτορας στον Γκάρντιαν: “Ο,τι γράψατε, γράψατε. Φτάνει τώρα”. Όχι, δεν φτάνει. Ποτέ δεν φτάνει.»

Γερμανική ανησυχία μετά τις αποκαλύψεςι της εφημερίδας
Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τη Βρετανία έναντι της εφημερίδας Γκάρντιαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν κι εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, ο υπουργικός εκπρόσωπος αρμόδιος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μάρκους Λένινγκ δήλωσε πως το Λονδίνο «υπερέβη την κίτρινη γραμμή» σ’ αυτή την υπόθεση.

Την Κυριακή, οι βρετανικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση επί εννέα ώρες τον Νταβίντ Μιράντα, σύντροφο του Γκλεν Γκρίνγουολντ, του δημοσιογράφου του Γκάρντιαν που δημοσίευσε τα ντοκουμέντα του αμερικανού φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν.

Χθες, η εφημερίδα αποκάλυψε πως αναγκάσθηκε να καταστρέψει, υπό την πίεση της βρετανικής κυβέρνησης, τα εμπιστευτικά ντοκουμέντα που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκαλυφθεί το σύστημα παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA.

«Υπάρχει πραγματικά λόγος για να ανησυχούμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακρά και ισχυρή παράδοση σεβασμού των ελευθεριών, όμως τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον Νταβίντ Μιράντα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, τον θεωρώ απαράδεκτο», είπε ο Λένινγκ.

«Η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του Τύπου είναι κεντρικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

Αποστάσεις από την Ουάσινγκτον
Η Ουάσινγκτον κράτησε αποστάσεις από την τακτική που ακολούθησαν οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Όταν ερωτήθηκε εάν οι αμερικανικές αρχές θα προχωρούσαν σε αντίστοιχη ενέργεια εναντίον αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ απάντησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να φαντασθεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο αυτό θα μπορούσε να συμβεί».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γκάρντιαν, Γερμανικό Πρακτορείο, Ρόιτερς