«Τσακωτός» για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

«Τσακωτός» για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Εννιάωρη ανάκριση στο Χίθροου για τον Βραζιλιάνο συντρόφο του δημοσιογράφου που έφερε στο φως τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν.

Πρωί Κυριακής, 8:05 τοπική ώρα, ο 28χρονος Βραζιλιάνος υπήκοος Ντέιβιντ Μάικλ Μιράντα βρέθηκε στο αεροδρομίου Χίθροου, στο Λονδίνο. Επέστρεφε έπειτα από μία εβδομάδα διαμονής στο Βερολίνο και περίμενε καρτερικά την επόμενη πτήση προς τα πάτρια, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ξαφνικά, τον πλησίασε ένα μέλος της ασφάλειας του αεροδρομίου και του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Ήταν -λέει- υπό κράτηση, βάσει του άρθρου 7 του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου.

Το στοιχείο που κίνησε τις υποψίες των αρχών; O Μιράντα τυγχάνει να είναι ο σύντροφος του δημοσιογράφου της εφημερίδας Guardian, Γκλεν Γκρίνγουολντ, που έφερε στο φως τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών ανά τον κόσμο από την αμερικανική NSA.

Στο Βερολίνο, όπου είχε μεταβεί με έξοδα της Guardian, είχε συναντηθεί με την Αμερικανίδα κινηματογραφίστρια Λόρα Πόιτρας -ήταν η πρώτη με την οποία ήρθε σε επαφή ο Σνόουντεν- που αυτές τις ημέρες ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον Σνόουντεν και συνεργάζεται πια στενά με τον Γκρίνγουολντ. «Ο Μιράντα της παρέδωσε έγγραφα σχετικά με την έρευνα του Βρετανού δημοσιογράφου», γράφουν οι New York Times. «Και η κ. Πόιτρας του έδωσε άλλα έγγραφα για να τα μεταφέρει στον Γκρίνγουολντ. Ήταν κρυπτογραφημένα σε σκληρούς δίσκους και κατασχέθηκαν από τις αρχές του αεροδρομίου».

Για την ακρίβεια, ό,τι είχε ο Μιράντα πάνω του έγινε… φύλλο και φτερό από τους ανακριτές του! Κατέσχεσαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που κουβαλούσε: φορητό υπολογιστή, σκληρούς δίσκους, φωτογραφική μηχανή, κινητό, DVD, μέχρι και βιντεοπαιχνίδια!

Σύμφωνα -βλέπετε- με τις διατάξεις του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να προσάγουν και να ανακρίνουν ως ύποπτο οποιονδήποτε ταξιδιώτη θέλουν, στερώντας στον προσαχθέντα ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματα: την πρόσβαση σε δικηγόρο ή την άρνηση συνεργασίας!

Εκτιμάται ότι μόλις 3 στους 10.000 απ’ όσους διέρχονται των βρετανικών συνόρων υφίστανται αυτή τη διαδικασία και, στατιστικά, το 97% των προσαχθέντων κρατούνται λιγότερο από μία ώρα. Όμως, η περίπτωση του Μιράντα ήταν προφανώς ιδιάζουσα. Οι αρχές τον ανέκριναν επί εννέα ολόκληρες ώρες, εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που τους δίνει ο νόμος! Τελικά, στις 5 το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος, «γδυμένος» απ’ ότι πολύτιμο μπορεί να είχε σε τσέπες, τσάντες και βαλίτσες.

«Η κράτηση του Ντέιβντ Μιράντα ήταν παράνομη και αδικαιολόγητη», καταγγέλει -μέσω εκπροσώπου- η Διεθνής Αμνηστία. Ο βραζιλιάνος σύντροφος του Γκρίνγουολντ, εκτιμά η διεθνής οργάνωση, «ήταν προφανώς θύμα αντιποίνων». Στο Λονδίνο, το υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να κάνει λόγο για «θέμα της αστυνομίας». Κι αυτή με τη σειρά της κάνει λόγο για στοιχεία «ευαίσθητα για την δημόσια ασφάλεια», μεταξύ άλλων.

Στελέχη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, ανθρωπιστικές οργανώσεις και -φυσικά- η ίδια η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχουν, όμως, ανέβει στα «κάγκελα», ζητώντας εξηγήσεις κι απαντήσεις για το εάν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Μπραζίλια εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το επεισόδιο, το οποίο χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητο», δεδομένου ότι δεν υπήρχαν «βάσιμες» κατηγορίες εναντίον του Βραζιλιάνου υποκόου Ντέιβιντ Μιράντα.

«Τι καταπλητικός νόμος είναι αυτός περί τρομοκρατίας», σχολιάζει ειρωνικά σε άρθρο του στην Guardian ο ίδιος ο Γκρίνγουολντ: «Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονταν ήταν τα έγγραφα για το σκάνδαλο της NSA και το τι έκανα εγώ με την Πόιτρας. Πρόκειται για κατάφορη κατάχρηση του νόμου (…) Είναι προφανώς μια σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεών τους κατά της δημοσιογραφίας. (…) Ακόμη και η μαφία έχει ηθικούς κανόνες όταν στοχεύει κατά των μελών των οικογενειών εκείνων από τους οποίους αισθάνεται ότι απειλείται. Όμως, είναι εμφανές ότι οι μαριονέτες στη Βρετανία και οι εξουσιαστές τους στο κατεστημένο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δεν έχουν τους παραμικρούς ενδοιασμούς. Εάν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τακτικές σαν κι αυτές θα μας φοβίσουν ή θα μας κάμψουν στη συνέχιση της επιθετικής δημοσιογραφίας, γύρω από τα όσα αποκαλύπτουν αυτά τα έγγραφα, αυταπατώνται. Αν μη τι άλλο, θα έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: θα μας ενθαρρύνουν κι άλλο!».

Διαβάστε ακόμη: Κόβεται κι άλλη δίοδος επικοινωνίας του Σνόουντεν