Γνωρίστε τη χώρα που θέλει να απαγορεύσει τις συναλλαγές σε μετρητά

Γνωρίστε τη χώρα που θέλει να απαγορεύσει τις συναλλαγές σε μετρητά
Danish Money

Οι οικονομολόγοι λατρεύουν την ιδέα, η οποία κερδίζει έδαφος και στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, στο κοινοβούλιο της Δανίας κατετέθη σχέδιο νόμου βάσει του οποίου θα επιτρέπεται στα καταστήματα να μην δέχονται πληρωμές σε μετρητά για αγαθά ή υπηρεσίες. Την ίδια ώρα το εμπορικό επιμελητήριο της χώρας εκφράζει τη στήριξή του στην πρόταση αυτή.

Η ιδέα να εγκαταλειφθούν οι συναλλαγές σε μετρητές κερδίζει διαρκώς όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη στον οικονομικό κόσμο. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πέρσι από τον οικονομολόγο του Χάρβαρντ Ken Rogoff σημειώνεται πως αν η κατάργηση των συναλλαγών σε χρήμα θα καταστεί δυνατή, θα διευκολυνθεί η εφαρμογή του νόμου για την πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων, καθώς η χρήση μετρητών επιτρέπει συναλλαγές σε όσους επιθυμούν να διαφύγουν της προσοχής των αρχών.

Η εξάλειψη των χαρτονομισμάτων θεωρείται, επίσης, πως θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν αρνητικά επιτόκια- μία δελεαστική προοπτική για τους κεντρικούς τραπεζίτες που θέλουν να τονώσουν την οικονομία κατά τη διάρκεια περιόδων που όπως και σήμερα το κόστος του χρήματος κινείται κοντά στο μηδέν.

Υποστηρίζεται πως αν οι πολίτες αναγκαστούν να κρατήσουν τα χρήματά τους ηλεκτρονικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρεώνουν τους πελάτες τους για τα αδιάθετα χρήματά τους. Σε έναν κόσμο με χαρτονομίσματα, οι ορθολογικοί δρώντες θα διατηρούσαν τα χρήματά τους σε μετρητά, εάν οι τράπεζες προσπαθούσαν να εφαρμόσουν αρνητικά επιτόκια.

Είναι σημαντικό πως τόσο οι καταναλωτές, όσοι και οι λιανοπωλητές αρχίζουν να συνηθίζουν στην ιδέα. Έρευνα της Nilson δείχνει ότι το ποσό που δαπανάται στις ΗΠΑ μέσω της χρήσης χρεωστικών καρτών Visa και Mastercard έχει αυξηθεί σχεδόν εννέα φορές από το 2000.